Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Pomoč pri bulimiji


Vprašanje:

Živjo! Verjetno sem le še ena od mnogih, ki vas prosi za nasvet, ampak res ne vem, kam naj se obrnem. Stara sem 21 let in  imam že 5 let bulimijo. Vmes mi je uspelo nehati za približno 5 mesecev, čeprav sem v tistem obdobju tudi nekajkrat podlegla hrani. Nočem več takega življenja in hočem imeti kontrolo nad mojim telesom in mislimi. Vsakič, ko si zaželim čokolade ali pice, se nikoli ne ustavi pri enem koščku, ampak pri ogromnih količinah, kar pripelje do stranišča. Ne pomnim kdaj sem nazadnje imela poln obrok skupaj s sladico. Cvrte hrane sploh ne jem, kaj šele sladkega. Vedno, ko jem, se toliko najem, dokler ne čutim, da imam poln želodec. Edina razlika je v hrani. Če se najem zdrave hrane (sadje, zelenjava, kruh, sir, jogurti, toast, muesli ali kaj podobnega), potem ni nič hudega, v nasprotnem primeru pa sledi občutek krivde in bruhanje. Toda nočem več tega. Uničuje me in nič si ne želim bolj, kot spet živeti normalno življenje, ko sem še vedno jedla le, ko sem bila lačna in karkoli sem hotela. Kaj naj storim? Naj še povem, da sem že bila pri psihiatru, ampak je bil premlad in me ni jemal resno oz. se mi ni posvetil v tolikšni meri, kot bi si želela. Prosim za odgovor.

Odgovor:

Pozdravljena,

kot ste že sama opisala imate klasično obliko purgativne bulimije nervoze. Glede na to, da simtomi trajajo že približno 5 let (z vmesno prekinitvijo), dvomim, da bo šlo brez strokovne pomoči. Na internetu, na primer na strani: tosemjaz in tudi drugje so objavljeni vsi posamezniki in organizacije, ki se ukvarjajo z obravnavo motenj hranjenja.

Lahko pokličete tudi na naš oddelek: Enota za zdravljenje motenj hranjenja (01 5874 949 glavna sestra Šaša), kjer boste dobila vse potrebne informacije.

Želim vam vse dobro!


asis. dr.  Karin Sernec, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Karin Sernec, dr. med.

Motnje hranjenja

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal