Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Odnos s partnerjem


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni, stara sem 25 let, s partnerjem sva skupaj 3 leta, on je star 26 let. Živiva skupaj v isti hiši z mojimi starši. Veliko sva skupaj in malo hodiva ven. Kadar pa greva ven, skoraj vedno sledijo prepiri, ko sva doma je načeloma vse lepo in prav. Ko greva v družbo opažam, da se fant do mene vede drugače, da se hoče bolj postaviti pred drugimi in jaz občutim kot zapostavljanje mene, reče tudi kakšno pikro na moj račun in me "zbada". Npr. bilo je več ljudi okrog naju, in mi reče:"Poglej se kakšno zadnjico imaš!" Zame je to bila žalitev in sem mu tudi povedala, da tega ne bom več prenašala. Ali pa me zbada kot npr. smo igrali igro pikado, meni ni ravno šlo dobro in mi je rekel:"Ti se ne znaš vživeti v igro!" V glavnem takšno obnašanje ima samo pri drugih, ko sva sama je ljubezniv in nežen. Ali mislite, da pretiravam? Jaz nekako resnično vidim tu problem, saj menim, da se morata partnerja spoštovati in v družbi in sama in si deliti pozitivne misli, seveda povedati tudi resnico, vendar na 4 oči. Hvala že vnaprej!

Odgovor:

Spoštovana,

tudi jaz sem prepričanja, da je dobro, če se partnerja spoštujeta ne glede na to kje in s kom sta. Ni pa vedno enostavno živeti po svojih prepričanjih in načelih, saj gre realno pogosto malo drugače. Celo življenje se učimo živeti v partnerstvu, ki s tem neprestano raste in se razvija. Vsaka izkušnja nas obogati, če je pozitivna in oddalji, če je negativna. Seveda je vse odvisno od naše osebnosti. Prilagodljivejši ljudje so v prednosti. Prilagajanje partnerju ima svoje meje, ki si jih vsak sam določi upoštevajoč koliko so naše psihološke potrebe zadovoljene. Te so po varnosti v prvi vrsti in ljubezni. Če te niso zadovoljene, so majavi temelji našega doživljanja. Sama boste presodila, kako je glede tega pri vaju. Omenjena težava vas osebno žali in zelo prizadene vsakič, ko se pojavi. Mislim, da imate vso pravico do takšnega videnja in ocenjevanja partnerjevega vedenja. Predlagam vam, da se z njim odkrito pogovorite o tej težave, na samem in ne v družbi in še posebno ne po tistem, ko vam kaj neprijetnega izreče. Na ustrezen način se postavite zase in sicer na nežaljiv, strpen, odločen in vztrajen način. Verjetno boste morali to storiti večkrat. Če pa vam ne bo uspelo, boste morali razmisliti, koliko vam partnerstvo brez medsebojnega spoštovanja v javnosti pomeni.

Bi vas pa vprašala, če je problem tudi v vašem nizkem samospoštovanju in samozavesti. Mogoče je kakšna kritika kdaj utemeljena in vas osebno užali ravno zaradi pomanjkanja notranje stabilnosti in samozaupanja v lastno vrednost. Če je v tem problem, vam svetujem delo na sebi v smeri jačanja samozavesti in samospoštovanja, da vas kritika ne bo prizadela.

Veliko sreče pri reševanju vašega problema.

 Simona Sanda, uni. dipl. psih.

Aktiven

Simona Sanda, uni. dipl. psih.

Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok Življenje s starostnikom

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal