Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Mrzle noge


Vprašanje:

Dober dan!

Imam 13 let in imam zelo slabo prekrvavitev v nogah. Zelo me zebe v noge tudi, če imam pet nogavic na sebi. Kaj naj naredim? Včasih imam tudi krče v stopalih in jih sploh ne morem premikati.

Prosim pomagajte mi.

Odgovor:

Pozdravljena!

13 let starosti ponavadi ne nosi s sabo slabo prekrvitev v nogah. Ponavadi so problemi prisotni takoj po rojstvu, ali pa niso takšni kot jih mi vidimo. Imaš simptom, znak mrzlih nog, ki jih nikakor ne moreš ogreti. Hladne noge so ali rezultat zoženih žil ali pa slabše oživčenosti. Ker žile poapnevajo od znotraj oz. se njihov premer zmanjšuje na račun odlaganja snovi tekom življenja, govorimo o arteriosklerozi in zato je ta razlog za hladne noge ponavadi šele, ko smo starejši.

Najbolj verjetno je problem v preveliki napetosti žilnih sten, kar pa je stvar hormonskih sprememb, ki jih telo v mladosti doživlja. Pomaga občasno kopanje nog - izmenično s hladno vodo in toplo vodo. S tem žile silimo, da se širijo in krčijo. Prav tako je zelo pomembna hoja, gibanje, ki sili noge k dobri cirkulaciji. Seveda je s preiskavo preko napotnice pri osebnem zdravniku mogoče žile na nogah tudi pregledati, da ne bi govorili kar na pamet. Vendar moja prva dva nasveta ponavadi pomagata, da so hladne noge znosne. S časom se bo situacija sama popravila.

Želim veliko poguma s spopadanjem težav.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.