Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Nenadna vrtoglavica


Vprašanje:

Pozdravljeni! Dogodek včeraj me je dobro prestrašil. Dan je bil dokaj stresen in zvečer sem se odpravila v posteljo. Pripravila sem si film, ki sem ga gledala na prenosnem računalniku. Med ležanjem in gledanjem se je soba naenkrat obrnila in to tako, da me je kar privzdignilo, vmes sem še zakričala, saj sem mislila, da bo padel računalnik iz mizice, preden sem se zavedla, da se obrača "meni". Mislila sem, da bom padla iz postelje. Še sedaj ne vem, ali je bila to vrtoglavica ali kaj drugega, sem se pa močno ustrašila. Kot da bi nekdo dvignil posteljo in me prevrgel iz nje. Vse skupaj je trajalo nekaj sekund, potem sem imela še 5 do 10 minut čuden občutek v glavi. Zaspala sem lahko šele po treh urah ležanja v postelji, saj sem se dogodka tako prestrašila, da sem imela pritisk 155/87, čeprav imam vedno nizek pritisk. Rahlo slabo mi je bilo verjetno zaradi strahu, glava me ni bolela, mi je pa že štiri dni trzal živec v vratu, kar je bilo nadležno. Po tem dogodku je nehal. Zanima me, kaj bi lahko to povzročilo. Dvakrat v življenju se mi je rahlo vrtelo zaradi nenadnih gibov ali pretegovanja v postelji, vendar ta dogodek ni bil podoben nobenemu do sedaj. NIkoli me ni še tako "vrglo", zato sem v skrbeh. Stara sem 28 let. Vnaprej se Vam iskreno zahvaljujem za odgovor.

Odgovor:

Spoštovana gospa, če bi zapisane besede jemal dobesedno, je to, kar se vam je zgodilo, grozno, kot v filmu. Vedno se poskušam vživeti v pacienta in čutim, da je res bil grozen občutek. Vendar po moji oceni ni tako nevarno. Vi se danes po nekaj dneh še vedno počutite neprijetno. Že dvakrat pa ste v preteklosti imeli podoben občutek. Ocenjujem, da ste imeli tipično vrtoglavico, ki se je začela iznenada in s polno močjo. Iznenada se vam je vse zavrtelo, verjetno je bilo vezano na gib vratu, preko katerega ste porušili center za ravnotežje ali pa se je nadražil notranji labirint, notranje uho, ki je odgovorno za ravnotežje. Če ste danes dobri in nimate več težav, ne potrebujete posebne terapije, sicer pa vam predlagam, da vas zdravnik napoti na RTG vratne hrbtenice, na fizioterapijo za vaje za krepitev vratnih mišic in ev. na ORL. Lepo pozdravljeni.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.