Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Mladostnik in prenajedanje


Vprašanje:

Sem mama skoraj 17-letnega sina. Je ljubitelj dobre hrane. Kot sam pravi, rad in z užitkom je. Problem je, ker v tem uživa tako, da se prenajeda. V ničemer se ne omejuje: če pride npr. do 2 kg marelic, jih bo "kar tako mimogrede" zaužil, saj je "samo sadje".Prav tako z užitkom in v nenormalnih količinah konzumira ostalo hrano. Problem je, ker je tudi telesno neaktiven. Nikoli ni bil športni tip in tako ni nikjer blestel, v povprečju pa ni želel biti. Občutek imam, da tudi njegova samopodoba ni najboljša, saj v letošnjem poletju svojega telesa soncu še ni pokazal (sicer z obrazložitvijo, da sonce škodi). V zadnjem letu pa tudi ugotavljam, da postaja asocialen ,mogoče bi lahko govorila tudi o zasvojenosti z računalnikom. Ne vem mu pomagati. Sploh ne vem, na koga naj se obrnem. Pregovarjam ga za fitnes - pa nekako ne zmore najti v sebi te moči; potem mi je obljubil, da bo kolesaril, tekel...pa tudi s tega ni nič....; skratka ne vidim izhoda; mi je pa zanj hudo, ker je resnično dober fant. V času srednješolskega šolanja pa je pridobil veliko preveč maščobnih oblog okrog pasu (noče ne na tehtnico, niti da bi si izmeril pas), vendar previdevam, da ima pri višini 182 cm tam okrog 105 kg. Ostali člani družine nimamo težav s prekomerno telesno težo in tudi kakšnih velikih travm (odnosi, nasilje itd...) v okviru družine ne razpoznam.

Odgovor:

Pozdravljeni!

Razumem vašo skrb in menim, da je upravičena. Glede na vse kar ste zapisala, gre pri vašem sinu skoraj zagotovo za kompulzivno prenajedanje. Slednje sodi med tri najznačilnejše motnje hranjenja, katerih jedrni problem je nizka samopodoba in slabo samospoštovanje.

Zdravljenje je možno in tudi zelo uspešno, a le če si obolela oseba tega želi, je motivirana za zdravljenje.
Priporočam, da se s sinom pogovorite, kar ste zagotovo že naredila. Vedeti je potrebno, da je treba vztrajati. To pomeni, da mu jasno in nedvoumno sporočite, katere spremembe pri njem opažate in kaj vas skrbi ter mu ponudite vašo podporo in pomoč. Vedno je potrebnega kar nekaj časa, da se oseba odloči za priznanje, da ima težave, da ni zadovoljna s seboj..., izjemno redko se to zgodi že po prvem pogovoru.

Ko se bo vaš sin odločil, da potrebuje strokovno pomoč, se lahko obrnete na našo Enoto za motnje hranjenja, Center za mentalno zdravje, Zaloška 29, Ljubljana, tel.: 01/5874949. Tudi sicer lahko tukaj dobite vse potrebne informacije.
Motnje hranjenja so kronične bolezni, kar pomeni, da dolgo nastajajo, preden se klinično izrazijo in tudi zdravljenje je daljše, a zelo uspešno. Pogosto naši bivši pacienti kasneje povedo, da so hvaležni za svojo bolezen, saj so se preko nje veliko naučili o sebi in sedaj boljše živijo.

Lep pozdrav in vse dobro!


asis. dr.  Karin Sernec, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Karin Sernec, dr. med.

Motnje hranjenja

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal