Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Ali mi lahko otrokov oče odpelje otroka?


Vprašanje:

Spoštovani!  Imam eno leto starega otroka, otrokov oče naju je zapustil kakšen mesec nazaj. Odločil se je,da ne želi več nadaljevati družinskega življenja (našel si je drugo žensko). Pred dobrim letom sva skupaj kupila hišo v kateri živimo. Partner prihaja vsak dan "domov" in se zvečer odpelje drugam, ni se še odselil (odnesel svojih stvari). Moja največja skrb je ta, da mi otrokov oče govori, da ima pravico enoletnega sina odpeljati kadar hoče in kamor hoče, tudi čez vikend in, da je poleg lahko tudi ta nova ženska. Ne želim, da oče nima stikov z otrokom, želim le preprečiti, da je ta ženska poleg, kajti to poznanstvo traja komaj dobre 3 mesecev in se mi zdi za otroka nemoralno, da bi ga pri njegovih letih imela druga in, da niti ne vem, ali bo otrokov oče ostal z njo ali ne. Prosila bi vas, če mi lahko svetujete, kaj lahko naredim, da zaščitim otroka. naj ponovim da ne žeim preprečiti stikov z očetom, rada bi le da mi ga ne odpelje kadarkoli in da je še ona zraven, ker se mi to res ne zdi primerno za eno leto strega otroka, ki je bil večino časa ko sem bila na porodniški z mano, s svojim očetom pa do sedaj ni še nikoli sam preživel celega dne . Res me zanima, če mi lahko otrokov oče kadarkoli odpelje otroka? Ali je kakšna možnost, da ga videva pri nas doma in ga ne more kar tako odpeljati brez mene.?Skrbi me ker je otrok tako majhen in navezan name. Hvala in lep pozdrav.

Odgovor:

Spoštovana ga. Tina!

Znašli ste se v res nezavidljivi situaciji; verjamem, da vam ni enostavno gledati trenutnega dogajanja v vezi z očetom vašega otroka. V dani situaciji bi bilo zelo dobrodošlo, da bi se z vašim bivšim partnerjem res temeljito pogovorila in dorekla zadeve, tako da bodo za oba sprejemljive. Vem pa, da to ni vedno mogoče. Svetujem vam, da se obrnete na pristojen Center za socialno delo (CSD), kjer se boste tudi uradno dogovorili glede stikov z otrokom ter plačevanja preživnine. Tja lahko greste tudi sami, saj bodo otrokovega očeta povabili na razgovor uradno, na kar se bo moral odzvati.

Lep dan!


 Petra Može, univ. dipl. soc. del.

Aktiven

Petra Može, univ. dipl. soc. del.

Bolezni starostnikov

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

25. 08. 2011 13:15:43
ga. Tina!
Čisto iskreno vam bi želela povedati iz lastnih izkušenj, da vam oče lahko odpelje otroka. Logično je, da otrok pri teh letih največ časa preživi ob materi, a je premajhen, da bi to povedal. Če se le da je pogovor med očetom in mamo najkrajša in najhitrejša rešitev. Ker je to v takšnih primerih velikokrat nemogoče lahko pomaga CSD, a ni vedno tako, da se na CSD težave rešijo. Na CSD-ju se s pomočjo socialnega delavca le dogovorite kdo in kako bo imel stike in kdaj, kar pa ni nujno, da to obvelja. To so samo dogovori. Ne vem kako daleč je vaš primer, če je res hudo se raje obrnite na sodišče, kjer vložite vlogo za dodelitev otroka. Le tisto, kar sklene sodišče je veljavno. Seveda, pa obvezno tudi na CSD! Gospa Tina, priznam, da so to neprijetni trenutki, a vam žal moram povedati, da če ima oče novo žensko, dvomim, da ne bo otrok imel stika z njo. Pa ne razumeti narobe. Žal je tako; eno so dejstva, drugo pa zakoni. Dam vam en nasvet. Poskrbite zase in za otroka in se ne ozirajte na očeta, če se je tako odločil to sprejmite (vem, da je zelo hudo), Mislite nase na svojo prihodnost in dobro otroka. Svetujem vam, da se obrnete na sodišče, saj velja načelo, prej začneš, prej končaš! Kje je volja je tudi moč!
Lep pozdrav.