Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Strah me je rentgenskega slikanja pljuč, oz. CT-ja


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni, dr. Šegota. Zelo Vam bom hvaležna za pomoč. Imam 63 let in sicer sem zdrava. Nedavno sem imela virozo in pri tem so mi dvakrat slikali pljuča. Na izvidu piše: pljučni parenhim je videti nekoliko razredčen po reduciranem pljučnem ožilju – pljučni emfizem. Na levi strani povsem apikalno minimalne apikalne fibrozne zadebelitve. V projekciji IV. rebra na levi strani spredaj se dozdevno lahko ali po superprojekciji na rentgenogramu nakazuje zgostitev ostro razmejenih robov v velikosti največ 10 mm, lahko tudi sprememba na koži ali izrazitejša struktura skeleta v tem področju, manj verjetno nodus v pljučih. Atelektaz ni videt.i Mediastum ni razširjen. Svežih infiltratov ni videti, lahko manjši granulomi po levi strani, kalcinirani v področju sence v projekciji rebra. Koristilo bo opraviti CT. V tem letu sem že imela CT vratnega ožilja, trojno RTG-slikanje ... Sedaj me je strah še enega CT-ja zaradi sevanja, poleg tega se bojim kontrasta, ker sem imela po njem en teden diarejo in slabo sem se počutila cel mesec. Je mogoče narediti CT pljuč brez kontrasta ? Ali je to že preveč sevanja naenkrat? Hvala za odgovor,


Odgovor:

Spoštovana,

rentgensko slikanje pljuč je najpogostejša RTG-diagnostika. Rutinsko in osnovno naredimo slikanje prsnih organov v eni projekciji (od spredaj). V kolikor so prisotne ali sumljive spremembe, naredimo stransko slikanje pljuč. Za oceno sprememb nam koristi tudi primerjava s prejšnjimi slikami. Če sprememba ne napreduje, praviloma "ni nevarna". Kvaliteta RTG-slike je odvisna od (starosti) aparata. Novi digitalni aparati omogočajo boljši pregled in manj sevanja (takšen aparat imamo v naši ambulanti). CT-diagnostika pljuč (globinsko RTG-slikanje) je indicirana, če s klasičnim slikanjem ni jasna diagnoza. Omenjeno stopenjsko diagnostiko je potrebno upoštevati zaradi količine RTG-sevanja, ki je pri osnovnem slikanju minimalna, pri CT pa precejšnja. Podobno se povečuje tudi cena preiskave.

RTG-diagnostika je le ena od metod za ugotavljanje pljučnih obolenj. Pulmologi uporabljamo še ostale, enostavnejše preiskave npr.: za ugotavljanje pljučnega emfizema (meritev pljučne kapacitete – spirometrija).

Spoštovana bralka, svetujem, da se obrnete na pulmološko ambulanto, zlasti zaradi tega, ker iz vašega dopisa sklepam, da ni opravljeno stransko slikanje pljuč. S specialistom za pljučne bolezni se bosta pogovorila in odločila glede potrebe po CT-ju.

Lep pozdrav!

prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Neaktiven

prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Astma in KOPB, bolezni pljuč

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.