Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ali je varno hraniti bolnika skozi usta, če ima nazogastrično sondo?


Vprašanje:

Spoštovani, mami so zaradi težav s hranjenjem in pitjem v domu starostnikov vstavili nazogastrično sondo. Vse manj je jedla, vendar je dokaj normalno požirala. Mnogo večji problem je bilo pitje, saj se ji je tekočina pogosto zaletela, včasih ni znala pogoltniti tekočine... Kadar pridem na obisk in jo dobim v boljšem stanju, bi ji zelo rada popestrila dan s hrano, ki bi jo zaužila skozi usta. Mislim na nekoliko stopljen sladoled ali kakšen puding. Srce se mi trga, ko ji niti s hrano ne morem več ustreči in ji polepšati dan. Najhuje pa je, ker na noben način ne more pokazati, kaj jo teži (ne more govoriti, niti premakniti glave ali česarkoli drugega), le s solzami včasih pove, da ji je hudo. Pa še takrat ne vem, ali joka, ker se zaveda situacije, zaradi bolečin,..., le ugibamo lahko in trpimo ob njej. Naj se vrnem k bistvu pisanja. Zanima me, če je varno hraniti bolnika skozi usta kadar ima vstavljeno nazogastrično sondo. Ob prejšnjem obisku je z užitkom pojedla sladoled, vendar me je sestra opozorila, da je nevarnost aspiracijske pljučnice. Lepa hvala za odgovor.

Odgovor:

Spoštovani,

povsem razumem vašo stisko. Predvidevam, da gre pri vaši mami za stanje po možganski kapi in morda še pridruženo demenco? V takih primerih je vedno težava požiranje in pri tem nevarnost, da tekočina ali hrana zaide v dihala. Pri tem se bolnik lahko zaduši ali pa se razvije pljučnica, kot vam je povedala sestra. Ne glede na vašo hudo stisko vam priporočam, da sami mame ne hranite. Verjetno je mami povsem enakovredna hrani vaša prisotnost, pozornost in pomirljiv pogovor. Poskusite ji ne kazati žalosti in jo spodbujajte, zlasti pa bodite ob njej, kolikor je to možno.
So trenutki v življenju, ko pač ne moremo preko narave. Upam, da boste zmogli stati mami ob strani, drugega pač ne morete narediti. Zaupajte osebju, ki je z mamo ves da, da prepozna njene tegobe in jih poskuša po najboljših močeh reševati (hranjenje, lajšanje bolečin).
Vse dobro vam želim!