Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kdaj ZZZS krije poseg odstranitve odvečne kože


Vprašanje:

Spoštovani, na portalu sem zasledila, da v primeru izgube telesne teže nad 60 kg, poseg odstranitve odvečne kože krije ZZZS. Moj cilj je izgubiti 65kg. Zanima me kakšna dokumentacija je potrebna v primeru, da bi se za ta poseg odločila, kaj moram narediti in podobno. Namreč do sedaj sem izgubila 50 kg. S spoštovanjem.

Odgovor:

Spoštovana gospa,

  • ZZZS (zaenkrat) krije poseg odstranitve odvečne kože, v kolikor so izpolnjeni naslednji pogoji:
  • izguba nad 60 kg telesne teže (neodvisno od načina);
  • indeks telesne teže pod ali blizu 25;
  • vzdrževanje takšne telesne teže vsaj leto – stalnost novih prehranjevalnih navad in spremenjenega načina življenja;
  • funkcionalne motnje zaradi odvečne povešene kože.
Posebne dokumentacije ne potrebujete. Ko boste pripravljeni, se oglasite v ambulanti (Oddelek za plastično kirurgijo, UKC Ljubljana). Kot pred vsako operacijo je potreben temeljit pregled in pogovor o vašem zdravstvenem stanju in morebitnih rizičnih dejavnikih (kajenje, pridružene bolezni in podobno). Pri pregledu lahko ocenimo katere dele telesa je potrebno operirati. Nekateri potrebujejo odstranitev kože okoli celotnega pasu, drugi le na trebuhu. Pogosto je pri velikih izgubah teže potrebno popraviti tudi stegna, roke in dojke. Pred posegom vas običajno napotimo še na konzilij, ki oceni izpolnjevanje naštetih pogojev in potrdi indikacije za operacijo.

Lep pozdrav !

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

15. 06. 2013 13:30:30
Kako pa je glede pogojev za poseg odstranitve odvečne kože, če je ta nastala zaradi nosečnosti, saj takrat ne moreš izgubiti 60kg. Hvala
17. 06. 2013 23:25:59
Pozdravljeni,

ZZZS ne krije odstranitve odvečne kože na trebuhu po nosečnosti(h). V tem primeru gre za poseg izključno estetske narave (abdominoplastika).
Po masivnem hujšanju gre za izjemo zaradi funkcionalnih težav, ki jih povzroča zelo velika količina izpraznjene viseče kože (vnetja, težave pri gibanju,...).

Če bi zavarovalnica začela kriti popravke telesnih sprememb po nosečnosti, bi bili stroški neobvladljivo visoki. Bolj verjetno je, da bo s časom omejila kritje korekcij po masivnem hujšanju.

Lp,
Andrej Repež
6. 03. 2014 13:48:01
Pozdravljeni,

Izgubila sem okoli 35kg, sedaj tehtam 66kg, moja ciljna teža pa je 60kg. Zanima me ali ZZZS vsaj delno krije odstranitev odvečne kože (če prav razumem mora posameznik izgubiti vsaj 60kg da ZZZS krije poseg v celoti?), sem namreč študentka in sedaj ko se bližam svoji idealni teži ter bi se morala počutiti v svoji koži super ter se z športom ukvarjati brez problema, me pri tem ovira odvečna koža predvsem na trebuhu ter bokih, sama pa si operacije ne morem privoščiti?

Hvala in lep pozdrav
12. 07. 2014 20:25:42
Spoštovana Ana,

razumem vašo težavo, a žal v takšnih primerih ZZZS ne krije niti deleža stroškov operacije. Gre za pretežno estetsko težavo. Odprava teh ne spada v pravice iz naslova obstoječega zdravstvenega zavarovanja. To je običajna praksa tudi v bogatejših zdravstvenih sistemih.

Lp
Andrej

PS Oprostite za pozen komentar, nisem opazil nadaljevanja teme do danes.