Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Uspešnost posega atrijske fibrilacije


Vprašanje:

Pozdravljeni! Že več kot 20 let se zdravim za atrijsko fibrilacijo in letošnjo jesen naj bi prišel na vrsto za ablacijo. Star sem 59 let, zanima pa me, kakšna je napoved za uspešno izvedeno ablacijo. Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani,
imam morda pet pacientov, ki so imeli narejen ta poseg in je bil pri vseh uspešen. Malo sem še raziskal, saj so drugi zdravniki - kardiologi - bolj merodajni, da dajo podatke. Našel sem članek, ki je pisan točno na vaše vprašanje. Naslov članka je "Atrijska fibrilacija - ko srce ponori", napisal pa ga je prof. Rakovec, ki v članku navaja 95 % uspešnost že prvič.

Poseg se lahko ponovi in je potem ponavadi uspešno. Pri posegu uničijo celice, ki so odgovorne za prevodnost v desnem atriju ali predvoru, kjer je center za srčni ritem. Če se uničijo ta vlakna z elektriko preko katetra, se zagotovi normalen ritem srca. Potem ne boste imeli več atrijske fibrilacije in srcu se bo vrnilo približno 30 % izgubljene moči. Zaupajte v poseg in zdravnike, ki to delajo vsak dan.

Lepo pozdravljeni!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.