Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zdravljenje tinitusa - šumenja v ušeih


Odgovor:

Spoštovani,

bolniki s tinitusom slišijo zvoke, ki izvirajo v ušesu. Opisujejo jih kot zvonjenje, brnenje, žvižganje ali šumenje. Včasih se stopnjujejo s srčnim utripom, pogosteje pa so enakomerni in nenehno prisotni.

Tinitusov je več oblik – blažje oblike po navadi minejo same od sebe ali pa jih otorinolaringolog odpravi z ustreznim zdravljenjem. Lahko se na primer odloči za terapijo z zdravili, ki spodbujajo obtok, lahko uporabi fiziološko raztopino ali hiperbarično kisikovo terapijo, ki se izvaja v komori z zvišanim pritiskom. Odvisno pač od tega, za katero obliko tinitusa gre in kaj je vzrok zanj. Najhujši pa je kronični tinitus, ki pomeni trajno šumenje v ušesih ali glavi in ga z omenjenimi metodami ni možno odpraviti. Edina rešitev za ljudi s kroničnim tinitusom je, da se naučijo živeti z nenehnim šumenjem, piskanjem in brenčanjem ter, da se te moteče zvoke naučijo odmisliti.

Vzrokov za moteče zvoke pa je več:
  • izpostavljenost močnemu hrupu (na primer poslušanje glasbe na slušalke, pri zvočnikih v klubu oziroma na koncertu, hrup na delovnem mestu …),
  • prekomerna psihična obremenitev in stres,
  • slabša prehodnost Evstahijeve cevke pri hiperplastičnem rinitisu,
  • hudo vnetje,
  • poškodba slušnih celic,
  • povečana količina tekočine v notranjem ušesu (t. i. Menierova bolezn),
  • motnje obtoka.
Tinitus se včasih pojavi brez jasnega vzroka, najpogosteje pa se razvije v sklopu Ménierove bolezni. Opažamo ga tudi pri bolnikih z anemijo (slabokrvnostjo), čezmernim delovanjem ščitnice ali po poškodbi glave, pa tudi po zdravljenju z nekaterimi zdravili, kot so različni antibiotiki.

Zvoki so na začetku bolezni komaj slišni. V nekaj mesecih pa lahko postanejo neznosni in bolnikom močno otežijo življenje. Po raziskavah naj bi za tinitusom trpela kar desetina odraslih.

Bolj natančno vam lahko pomagam s kliničnim pregledom in posvetom. Pregled v mojih ambulantah lahko opravite preko napotnice (v Splošni bolnišnici Murska Sobota) ali kot samoplačniški pregled (v Ljubljani, Mariboru ali v M. Toplicah). Na pregled preko napotnice se naročite na tel. št. 02/5123-389, na samoplačniški pregled pa na tel. št. 041/328-338.

Lepo pozdravljeni!
asist. Boris Onišak, dr. med.

Neaktiven

asist. Boris Onišak, dr. med.

Operacije Prehlad, gripa in bakterijska vnetja

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.