Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Žolčni kamen


Vprašanje:

Spoštovani, pred mesecem dni je ultrazvočni pregled pokazal, da imam žolčni kamen s premerom 1 centimeter.
Ker se operacije zelo bojim in bi rada kamen čimprej odpravila po naravni poti, vas prosim za nasvet. Ali je operacija nujna? Ali je takšen kamen mogoče odpraviti brez operacije? Kako? Občasno imam krče. Ali je za to tegobo kriv žolčni kamen?

Odgovor:

Spoštovani,
žolčni kamni so pogosto obolenje, saj velja, da ima v Evropi žolčne kamne kar 10 odstotkov vseh ljudi in 30 odstotkov ljudi, starejših od 65 let! Žolčni kamni so še posebno pogosti pri Skandinavcih, saj do petdesetega leta starosti dobi žolčne kamne kar 50 odstotkov Skandinavcev.

Žolčni kamni se lahko pojavijo tudi pri otrocih in nosečnicah. Dejavniki tveganja za nastanek žolčnih kamnov so višja starost, ženski spol in čezmerna telesna teža.Pri žolčnih kamnih moramo vedno upoštevati njihovo mesto, kajti pravo od lege, velikosti in težav, ki jih povzročajo, je odvisna odločitev o nadaljnjem ukrepanju.

Najpogostejši so žolčni kamni v žolčniku, redkeje se pojavijo v žolčnih vodih. V obeh primerih govorimo o žolčnih kamnih. Težave, ki jih povzročijo eni ali drugi, so različne, zelo se razlikuje tudi njihovo zdravljenje in nasveti o tem, kako ravnati.Kamni v žolčniku veliki večini bolnikov (75 %) ne povzročajo težav.

O takšnih žolčnih kamnih pravimo, da so asimptomatični. Kadar žolčni kamni v žolčniku povzročijo simptome, govorimo o simptomatičnih žolčnih kamnih. Najpogostejši simptom je bolečina v žlički ali zgornjem delu trebuha, pod desnim rebrnim lokom ali na obeh mestih. Bolečina traja nepretrgoma od 15 do 30 minut, lahko se širi nazaj, v predel pod desno lopatico. Bolečino lahko spremlja bruhanje ali pa je bolniku samo slabo in ga sili na bruhanje.

Ko se kamen premakne nazaj v žolčnik ali iz žolčnika zdrsne naprej v žolčni vod, bolečina popusti. Če traja bolečina dlje kot šest do dvanajst ur, moramo pomisliti na morebiten zaplet. Pri zapletih pogosto nastopita mrzlica in povišana telesna temperatura. Pri desetih odstotkih bolnikov, ki so imeli asimptomatične žolčne kamne, se kot prvi pojavijo simptomi zapletov.Moč bolečine, ki jo povzročijo žolčni kamni, je različna; lahko je blaga ali zelo močna.
Kamne v žolčniku lahko ugotovimo tudi povsem naključno, pri pregledih zaradi drugih bolezni, največkrat pri ultrazvočnem pregledu trebuha.

Asimptomatske kamne v žolčniku največkrat pustimo pri miru! Po mnenju nekaterih zdravnikov so izjema samo kamni, večji od 2,5 centimetra, ker pogosteje povzročajo zaplete. Poseben problem predstavljajo bolniki, ki imajo sladkorno bolezen in kamne v žolčniku. Takšnim bolnikom odstranijo žolčnik, zlasti če so navzoči dejavniki tveganja, kot so debelost, hiperlipidemija, srčno-žilne bolezni in ledvična odpoved.
Profilaktična holecistektomija je upravičena pri pretirani debelosti, ker so v takšnih primerih zapleti hudi in pogostejši.Sicer zdravimo simptomatske kamne žolčnika, zlasti če pride do zapletov, in žolčne kamne, ki se nahajajo v žolčnih vodih.

Zdravljenje simptomatskih žolčnih kamnov, ki se nahajajo v žolčniku je praviloma kirurško. Kirurgi naredijo holecistektomijo, kot pravimo operacijski odstranitvi žolčnika. Če je le mogoče, opravijo laparaskopsko holecistektomijo, če pa to ni možno, se odločijo za klasično holecistektomijo. Laparaskopski poseg ima to prednost, da bolniki po njem hitro okrevajo, brazgotine so majhne, komaj vidne, bolnik pa ostane v bolnišnici samo nekaj dni. Po takšni operaciji je manj zapletov kot po klasični holecistektomiji.Kirurgi med operacijo odstranijo žolčnik skupaj s kamni. Tako ozdravijo bolnika in preprečijo vnovičen pojav kamnov. Bolnik je brez žolčnika, ostane pa žolčevod, po katerem teče žolč iz jeter v dvanajstnik.

Razen operativnega zdravljenja, ki ga priporočamo zdravniki, je mogoče tudi raztapljanje žolčnih kamnov v žolčniku. Metodo uporabljamo zelo redko, ker morajo bolniki izpolnjevati posebne pogoje; topiti je namreč mogoče samo nekatere vrste kamnov (holesterolske). Poleg tega med dolgotrajnim zdravljenjem obstaja veliko tveganje, da pride do zapletov, po raztapljanju pa se kamni pogosto spet pojavijo.

Raztapljanje je počasno: holesterolski kamen se zmanjšuje za 0,7 milimetra na mesec. V prvih petih letih po raztapljanju se kamni vnovič pojavijo kar pri polovici bolnikov, ki se zdravijo na ta način.Žolčne kamne je mogoče tudi drobiti. Pri zunajtelesni drobitvi kamnov z udarnimi valovi (ESWL) od zunaj usmerimo udarne valove na kamen. Udarni valovi zdrobijo kamen. Ta metoda je primerna samo, če ima bolnik prehodne žolčevode in če se je žolčnik zmožen skrčiti. Kamne lahko drobimo le pri bolnikih, pri katerih ni prišlo do zapletov. Drobljenje je treba dopolniti z raztapljanjem kamnov. Bolnik mora jemati zdravila za topljenje kamnov vsaj tri mesece; v tem času je uspeh 50-odstoten, po desetih mesecih pa 80-odstoten.

Po letu dni se kamni vnovič pojavijo pri 7 odstotkih bolnikov, po petih letih pa pri 30 odstotkih bolnikov. Da preprečimo ponovitev pojava kamnov, morajo bolniki trajno jemati nizek odmerek posebnih zdravil.

Naj vam naposled odgovorim na vprašanja:

Če imate težave, ki jih povzročajo žolčni kamni, je potrebna operacija. Pred operacijo je treba pri vsakem bolniku opraviti še gastroskopijo, s katero ugotovimo, ali so požiralnik, želodec in dvanajstnik zdravi, kajti tudi bolezni naštetih organov lahko povzročajo podobne težave. Občasno imate krče v trebuhu.

Opis vaših težav ni značilen za bolečine, ki jih povzročajo žolčni kamni. Priporočam vam, da opravite gastroskopijo. Če bodo izvidi pregleda normalni, vi pa boste imeli značilne simptome žolčnih kamnov, predlagam operacijo. Ne morem pa zatrdno potrditi, da krče v trebuhu povzročajo žolčni kamni.

Kamna ni mogoče odstraniti "po naravni poti". Različne oblike raztapljanja (z olivnim oljem itd.) so zgolj pravljice za naivne. Lahko se odločite za topljenje ali drobljenje, če je to seveda mogoče, o tem pa naj odloči strokovnjak gastroenterolog, ki se na to spozna.

prof. dr. sci. Igor Križman, dr. med.

Neaktiven

prof. dr. sci. Igor Križman, dr. med.

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.