Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Sonce in preobčutljivost


Vprašanje:

Sonce in preobčutljivost Lepo pozdravljeni! Pišem vam zaradi težavic, ki mi jih vsako leto povzroči sonce. Po nekaj dneh na soncu kljub zaščitni kremi in ne izpostavljanju soncu v delu dneva, ko je najbolj močno, se mi na koži pojavijo izpuščaji, kot koprivnica, ki me srbijo in skelijo - še posebej, če nanje posije sonce. Izpuščaji različnih velikosti in običajno na najbolj izpostavljenih delih kože (kolena, dlani, hrbet, nart, prsa) se mi povečujejo, odebelijo, povečuje pa se tudi njihovo število. Ko pa se soncu popolnoma umaknem, pa začnejo že po dveh dneh počasi izginjati. Je to preobčutljivost na sonce ali gre za alergijo? Je mogoče, da gre za reakcijo na kombinacijo sončnih žarkov in kreme (sedaj uporabljam biozaščitne kreme, ki ščitijo pred UVA- in UVB-žarki, prej pa sem uporabljala običajne)? Je smiselno, da pred dopustom zato jemljem kakšno zdravilo (sama sem si priskrbela že zdravilo proti alergijam v lekarni, a se mi zdi, da zelo blago blaži težave)? Kaj bi mi svetovali Vi? Najlepša hvala za odgovor!

Odgovor:

Pozdravljeni,
pri vas sonce povzroči kožno reakcijo, ki je moteča in ker ste sami opazili, da se po izogibanju sončnim žarkom koža povrne v normalno stanje, ste si sami tudi odgovorili na vprašanje, kaj storiti, da se to ne bo ponovilo. Izogniti se morate izpostavljanju UV-žarkom. Popolnoma. Kadar se gibljete v naravi, pa se morate zaščititi z oblačili, s pokrivalom in sončnimi očali.

Veliko substanc v kremah, kozmetičnih preparatih se pod vplivom UV-sevanja spremenijo v fotoalergene in povzročijo vnetje kože kot pri kontaktnem dermatitisu. V jesensko-zimskem času lahko opravite foto epikutano testiranje za diagnostično opredelitev bolezni.
 Nastja Lazar, dr. med.

Aktiven

Nastja Lazar, dr. med.

Kožne bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.