Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Prekomerno potenje


Vprašanje:

Imam težavo, ki me zadnje čase vedno bolj pesti. Stara sem 31 let in nikoli nisem imela težav z zdravjem. Moja težava pa je, da se na dlaneh in stopalih potim tako močno, da potrebujem robček, da si pot sproti brišem. Potim se čez celo leto, najbolj poleti. To se mi dogaja zadnjih šest do osem let. Potim se samo v dlani in stopala, drugje po telesu pa samo v času športnih aktivnosti. Bila sem tudi na testiranjih za obolenja ščitnice, ampak izvid je pokazal, da je THS normalen (1,66). Nekaj časa sem hodila na akupunkturo, ampak mi tudi to ni nič pomagalo. Osebna zdravnica pa pravi, da sodim med tisti odstotek ljudi, ki se malo bolj poti. Tako, da ne vem, če je res, kaj narobe z mano, da se tako potim. Upam, da mi boste lahko dali kak nasvet. Lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni,
dokaj pogosto se dogaja, da se lokalizirano prekomerno znojenje pojavlja na dlaneh in stopalih. Zdravljenje je v prvi vrsti z uporabo 10-20 % aluminijevega klorida v alkoholu lokalno, ki zamaši izvodila eksokrinih znojnic in s tem zmanjša znojenje. Podobno delujejo 1 % formalin, 10 % glutaraldehid ali taninska kislina. Nekateri obarvajo kožo, nekateri lahko kožo sensibilizirajo in kasneje povzročijo alergijsko reakcijo.

Sami si lahko pomagate s tem, da se izogibate izrazito vročim in vlažnim krajem. V primeru, da vam anksioznost poslabša stanje, je potrebno to zdraviti, tudi s pomirjevali.

Izogibati se morate kavi, čokoladi, pikantnim jedem in citrusom, ki pospešujejo znojenje. Za zmanjševanje delovanja znojnic na dlaneh in podplatih je lahko koristna tudi fizikalna terapija z ionoforezo, a žal ne vem, kje jo izvajajo. Sicer je ionoforeza v uporabi v zdraviliščih, fiziatriji.

Začasna rešitev je tudi vbrizgavanje botulin toksina v dlani in podplate, kar učinkuje štiri do šest mesecev. Obstajajo tudi kirurški posegi simpatektomije, ki so dokaj zahtevni in tudi po njih občasno pride do kompenzatorne hiperhidroze.
 Nastja Lazar, dr. med.

Aktiven

Nastja Lazar, dr. med.

Kožne bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.