Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Moževa psihoza


Vprašanje:

Z mojim, zdaj 42-letnim možem se že nekaj let nekaj dogaja. Začelo se je z redkimi "težavnimi obdobji", najpogosteje v času naraščajoče lune, v zadnjem letu pa zadeva postaja nevzdržna. Glede na znake sumim, da ima mož bipolarno motnjo, lahko pa bi bilo tudi kaj drugega. Psihoza se kaže v tem, da se v "maničnih" obdobjih sovražno vede, uporablja žaljivke, "obuja" nepomembne spomine in si nekatere dogodke in besede popolnoma napačno, po svoje razlaga. Prepričan je, da mu nekateri ljudje hočejo škodovati. Trpi za nespečnostjo, skorajda cele noči hodi naokoli, preverja, če je vse zaprto, zaklenjeno ... V zadnjem času se je pojavila tudi njegova povečana potreba po spolnosti. V obdobju depresije pa je še kar znosen in miren. Življenje z njim postaja ena sama muka, a mož svojih težav ne prizna in noče niti slišati o tem, da bi poiskal pomoč. Celo nasprotno - pravi, da psihiatra potrebujem jaz, ne pa on. Ne vem, kaj naj storim, kako ga prepričati, da bi šel do zdravnika oziroma terapevta?

Odgovor:

Spoštovani!

Opisali ste moževo vedenje v obeh fazah razpoloženja in najbrž res gre za tako imenovano bipolarno motnjo. Seveda mož do svojega stanja ni kritičen. Značilno pri tej duševni motnji je, da so v manični fazi potrebe po spolnosti povečane, v depresivni pa je pogostejši upad spolnega poželenja.
Ker Vas mož pošlja k psihiatru, se te ideje oklenite in Vam priporočam, da se Vi prijavite v Ambulanto za spolne motnje in partnerske probleme, ki je na Psihiatrični kliniki v Ljubljani, na Zaloški 29. Na dogovorjeni termin, naj Vas mož spremlja: takrat bo možnost za pogovor - saj običajno naredim pogovor z obema. Srečno!