Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težave z zaprtjem in napihnjenost


Vprašanje:

Pozdravljeni! Imam 59 let, sem invalidsko upokojena zaradi številnih operacij na obeh kolkih, ki so privedle do minimalne gibljivosti. Toliko le za uvod. Imam izrazite težave z zaprtjem, čemur pravim "leno črevo". To se vleče še iz časa, ko sem bila v bolnicah in se še vedno nadaljujejo. Vem, da je tam k temu prispevalo preveč ležanja oz. premalo gibanja, neprimerna hrana (največkrat sploh nisem nič jedla), premalo tekočine ... Toda žal se tudi, ko sem se nekako postavila na noge, stvari niso uredile.
Šla sem tudi na pregled črevesja (na kolonoskopijo), kjer na srečo niso našli nič slabega, le polipe na anusu, ki so mi jih kirurško odstranili. Sedaj imam poleg zaprtja še izjemno neprijetno napihnjenost, da se počutim kot boben. In ko se oboje nagrmadi, me tako tišči v trebuhu in želodcu, da me kar pri srcu stiska in sili k slabosti. Takrat sem prisiljena vzeti odvajala. S težo nimam težav, tudi po opravkih hodim peš. Ne prehranjujem se po vseh "napotkih današnjih strokovnjakov", ker pač poslušam svoje telo in jem tisto, kar mi paše in takrat, ko sem lačna. Dan začnem s kavico (črno, brez vsega) in kozarcem ali dvema vode, okoli 11-ih dopoldne, ko čutim lakoto, pojem navaden jogurt s kosom polnozrnatega kruha, vmes pa neprestano pijem vodo. Te spijem kar nekaj litrov dnevno. Popoldne, ko spet postanem malo lačna, ponavadi jem riževe neslane vaflje in na njih kak košček sirčka. Pa tudi kak jogurt še in zvečer obvezno dve do tri jabolki. Včasih si naredim solato, zelo redko jem testenine, krompirja sploh ne več. Včasih se posladkam z rozinami, oblitimi s čokolado, sicer nisem preveč sladkosnedna, največja poslastica so zame jabolka. Pomagala sem si že s suhimi slivami, pa z lanenimi semeni, včasih je imelo učinek, potem pa spet ne.

Zanima me predvsem, ali sem lahko napihnjena zaradi velike količine vode, čeprav hodim normalno na vodo? Z zaprtjem sem se nekako že sprijaznila, s to napihnjenostjo pa se nikakor ne morem, saj me tišči vse do prsnega koša, kot bi se napokala preveč hrane. Vem, da se premalo raznoliko prehranjujem, toda če si zaprt, nisi lačen, vsaj jaz ne, ker se počutim polno. Za kakršenkoli nasvet vam bom zelo hvaležna!


Odgovor:

Spoštovana!

Leno črevo je pogosta težava sodobnih ljudi. Pomagajo si na različne načine. Mislim, da vaša dieta ni nič napačnega, je pa vendarle nekoliko nenavadna. Če kljub dieti ne bi prišlo do izboljšanja, bi bilo pametno narediti nekaj preiskav, npr. analno manometrijo (merjenje pritiskov v zadnjiku ob odvajanju). Upam, da ste se odzvali na program SVIT in oddali vzorce blata. Pri vaših letih je pametno, da se pregleda tudi celo črevo, kar ste vi že naredili.

Če bi bilo zaprtje še prisotno oz. bi se poslabševalo, bi predlagal pregled pri gastroeterologu (morebitna pasaža črevesa, ugotovitev o morebitnem spuščenem črevesu) in po potrebi ustrezno zdravljenje. Vaše vprašanje je izredno obsežno. Upam, da sem odgovoril na vaše glavne težave. Morda se drugič bolj zberete in izpostavite najbolj bistveno misel.
Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.