Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Posebna prehrana za bolnike z rakom?


Vprašanje:

Pozdravljeni! Oče je star 52 let in še čaka na določene izvide glede bolezni (diagnoza: primarni rak jeter). Medtem pa doma delamo popolno prenovo shrambe, jedilnika, rekreacije in življenjskega stila nasploh. Zelo si želimo, da bi oče ozdravel. Bojimo se, da mu z napačno izbrano prehrano ne bi samo še dodatno škodili. Ko slišiš, da maščobe povzročajo zakisanje telesa, beljakovine pri razgradnji sproščajo amoniak, ki je pri bolnikih takšne vrste težko prebavljiv, ogljikovi hidrati pa so v določenih primerih zopet sporni ... se še samo vprašaš, kaj pa človek sploh še lahko je. Je pa res, da smo že veliko slišali in brali o pozitivnih učinkih makrobiotike, zato me zanima kaj, kot strokovnjakinja, menite o tem? In ker je rekreacija zelo pomembna, me zanima kaj priporočate (oče je namreč v dobri formi, težava pa je nenehna bolečina). Ali je bolje, da še počiva ali da začne "malo migati"? Za vaš odgovor se vam že v naprej zahvaljujem!

Odgovor:

Pozdravljeni!

Zelo mi je žal, da je vašega očeta doletela takšna zahrbtna bolezen. Pri rakavih bolnikih je izbira hrane zelo pomembna. Žal se zadnja leta pri svojem delu srečujem največ z debelostjo, sladkorno boleznijo in povišanim holesterolom, veliko manj pa s prehrano rakavih bolnikov. Svetovala bi vam, da preberete knjigo Kitajska študija (dobite jo v skoraj vseh knjigarnah), avtor knjige pri prehrani rakavih bolnikov zagovarja prehrano z zelo nizkim deležem beljakovin, še te pa naj bi bile rastlinskega izvora. S tem se strinjam tudi sama, bi pa dodala še, da naj bo večji del prehrane surov (kar je v nasprotju z makrobiotskimi načeli) saj, surova hrana pri prebavi, telo le malo obremenjuje. Mogoče bi za očeta prišel v poštev tudi post, posvetujte se z g. Marjamon Videnškom iz društva Preporod, ki je strokovnjak na tem področju.

Naj pa vseeno navedem nekaj osnovnih prehranskih smernic: iz prehrane popolnoma izločite rafiniran bel sladkor in vse sladkarije oz. predelano hrano, ki ga vsebuje. Sladkor lahko zamenjate za melaso, javorjev sirup ali med.
Rafinirano sol zamenjajte za nerafinirano ali himalajsko sol, uporabljajte jo zmerno! Izločite hidrogenizirano maščobo in izdelke, ki jo vsebujejo – vsi margarinski namazi, mesni izdelki, sladkarije… homogenizirano mleko, če že, potem naj oče pije surovo mleko.

Vse bele izdelke, vključno s testeninami, belim rižem, kruhom…. zamenjajte raje za kvinojo, amarant, neoluščen riž in krompir. Smernica za odločanje kaj je primerna hrana naj vam bo: vse kaj je zraslo je dobro, vse kar so naredili v tovarni ni v redu. Seveda ostajajo izjeme, kot so biološki presni izdelki v trgovinah z zdravo prehrano, a v glavnem se držite tega, da bo jedilnik sestavljen iz polnovrednih žit, sadja, zelenjave in kakovostne maščobe – dobite jo v oreščkih in hladno stiskanih oljih.

Vsekakor pa se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom in onkologom. Predvsem onkolog ima dolgoletne izkušnje s podobnimi težavami s katerimi se sooča vaša družina in vam bo znal svetovati. Glede rekreacije vam žal ne znam svetovati, predlagam, da se o tem pogovorite z zdravnikom, vsekakor pa bi bilo škoda, da se dobre fizične kondicije ne izkoristi v prid.

Želim vam veliko sreče!
 Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Neaktiven

Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Rekreacija Diete in hujšanje

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.