Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ne čutim želje po spolnosti


Vprašanje:

Stara sem 24 let in enostavno ne čutim želje ali potrebe po spolnosti. Nekako me nič pretirano ne gane in mi enostavno ni do spolnosti. To se mi je dogajalo že v prejšnjih zvezah, sedaj pa sva s fantom v zvezi že 2 leti in se na drugih področjih dobro ujameva, se razumeva, tudi vizualno sva si všeč. Za nasvet sem vprašala že osebnega zdravnika, ki je mnenja, da morda te želje pač nimam in, da si glede tega ne morem kaj dosti pomagati, morda pa bo želja prišla čez nekaj let. S fantom sva se glede tega veliko pogovarjala, nikoli ne sili vame, vendar tudi ne najdeva nobene rešitve (poskusila sva različne spolne prakse, se pogovarjala,....) Ko občasno imava spolni odnos, mi je sicer ok, vendar ne toliko, da bi si spolnosti kasneje spet zaželela. Tudi vzburim se težko in pri tem ne pomagajo niti dolge predigre. Lepo bi vas prosila za  nasvet! Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!
Glede spolne želje ali potrebe po spolnosti smo si ljudje različni – poželenje ali libido imamo zelo individualno prirojeno. Pri moškem spolna želja vodi v spolno aktivnost, se nadaljuje s spolnim vzburjenjem, sledi orgazem, ki se zaključi z izlivom in umiritvijo.

Pri ženskah pa je malo drugače, raziskovalci bolj vidijo žensko spolno aktivnost v krožnem poteku. Večina žensk nima spontane spolne želje, ki bi jih vodila v spolno aktivnost, pogosto to vidijo kot patologijo (ker se primerjajo z moškimi) in se dodatno  obremenjujejo – po nepotrebnem. Zelo pomembno je, da imajo ženske  za spolnost interes in, da si želijo iti v spolno aktivnost in prejemati spolne dražljaje, seveda v primernem okolju. Bolj kot sama fiziologija je za ženske pomemben partnerski odnos, v katerem se počutijo zaželjene, ljubljene, kjer se partnerja spoštujeta, sta si naklonjena. Pomembno je, da po vsaki spolni izkušnji (ne glede na to, ali ženska doživi orgazem ali ga ne) ženska doživi spolno zadovoljstvo. Ženski je pogosteje pomembnejša čustvena bližina partnerja, kot pa samo telesno dogajanje med spolnim odnosom.

Svetujem vam, da se ne doživljate kot spolno neustrezne, ampak ohranite interes za spolnost – tu pa ne čakajte, da pride motivacija kar sama od sebe, ampak aktivno dajte pobudo na primer za spolno predigro. Bodite torej pobudnica spolnosti, ne samo prejemnica spolnih dražljajev. Želim vam torej napredek v spolnih doživetjih. Zelo pomembno je tudi, da se med spolnostjo osredotočite na svoje občutke. Na spletu poiščite opis spolnih tehnik pod naslovom Sensate focus. Srečno!