Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Nenehno pokanje žilic v nosu


Vprašanje:

Pozdravljeni! Stara sem 17, moja težava je, da mi vsak dan (večkrat na dan) poči žilica nekje v nosu in se mi nato kri izliva skozi ustno votlino v požiralnik. In to se zgodi brez kakršnegakoli napora, morda samo spremenim položaj telesa, včasih pa tudi to ne. Res je, da izlivi niso pretirano močni in se že v nekaj minutah vse pomiri. Ne razumem pa, zakaj se to dogaja, saj v življenju nimam prevelikih fizičnih ali psihičnih naporov, nisem prekomerno težka, že nekaj časa si redno merim tlak, vendar je ta popolnoma v redu (137 / 72).

Res pa je, da me večkrat boli v srcu (prebadanje), tlakomer včasih javlja aritmijo in rahlo povišan srčni utrip. Temu nisem nikoli posvečala prevelike pozornosti, ker je zdravnica rekla, da je normalno, da imam višji srčni utrip, ker sem otrok in da me srce boli zaradi odraščanja in pubertete. Vendar sem v zadnjem času ugotovila, da med stiskanjem v srcu in pokanjem žilic obstaja določeno razmerje - oba se sorazmerno povečujeta. Drugi družinski člani nimajo takšnih težav. Menite, da mi manjkajo  vitamini, ali bi lahko bilo ozadje bolj resno? Za vaš odgovor se vam že v naprej zahvaljujem! 

Odgovor:

Zelo lepo si opisala problem. Načelno si zdrava in vsi podatki, ki jih navajaš o svojem zdravju, so OK. Tudi v družini ni nekih posebnih obolenj. Problema sta dva: krvavitve iz nosu in bolečine v prsih. Lahko sta problema povezana, ni pa nujno.

Krvavitve iz nosu, glede na to, da nimaš problema s povišanim krvnim pritiskom, je potrebno rešiti na ORL oddelku neke bolnice, kjer z elektriko požgejo, zalepijo tiste drobne kapilarice v nosu, iz katerih krvaviš. To ni nič kaj posebnega, je rutina, samo oditi moraš k ORL specialistu. Še pred tem, pa ti bo osebni zdravnik pregledal kri, da bo preveril, kako se kri strjuje.

Drugi problem je bolečina pri srcu. Nekje vmes si napisala, da te "prebada". Bolečina, ki je vezana na gibe prsnega koša (tudi dihanje so gibi prsnega koša,) in ima značaj ostrine, torej ni topa, je vedno povzročena iz stene prsnega koša. Potrebno je biti pozoren na hrbtenico. Zelo verjetno ni problem v srcu. Nekaj preiskav, kri, EKG bo pojasnilo problem.

Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.