Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Antidepresivi in povečanje telesne teže


Vprašanje:

Pozdravljeni Nekje 5- 6 let že jemam antidepresive (20 mg 1xdnevno). Zdravila mi je dal moj osebni zdravnik. Začela sem se zelo rediti in mislim oziroma sumim da zaradi teh zdravil ( 4 leta več ne kadim ) Moj osebni zdravnik mi je rekel, da se redim zaradi tega, ker sem prenehala kaditi. Zanima me, če se redim zaradi prenehanja kajenja, ali zaradi zdravil? S tabletami sem hotela prenehati, toda ne morem, ker me potem zelo boli glava. Ali obstajajo še kakšne blagi antidepresivi? Stara sem 47 let in tehtam 120 kg pri višini 170 cm, kar je preveč za moja leta. Hodila sem tudi v šolo zdravega hujšanja, toda žal mi ne uspeva. Ne vem, kaj naj naredim glede tablet in teže in vas lepo prosim za vaš nasvet. Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!

Opisali ste kar nekaj težav - iz mojih kliničnih izkušenj po terapiji z opisanim antidepresivom ni bilo drastičnega porasta telesne teže, te pojave bolj opažamo pri antipsihotikih. Običajno antidepresivi lahko povzroče upad spolne želje ali težave pri doživljanju orgazma. Tudi sama opustitev kajenje je lahko razlog za večje hranjenje, vendar bolj iz psihične potrebe in zaradi lajšanja notranje napetosti s hrano. Nič niste napisali, kakšna je bila vaša telesna teža pred začetkom terapije, tako da niti ne vem, koliko ste pridobili na teži in v kakšnem časovnem terminu. Pomembno je tudi, ali jemljete kontracepcijske tablete, saj tudi to prinese nekaj kilogramov. Antidepresiv se opušča zelo postopno, prav zaradi takšnih simptomov, kot ste jih doživeli vi, ko ste sami poskusili prenehati. Svetujem vam, da se o načinu opuščanja posvetujete z osebnim zdravnikom. Če opažate, da ste po osebnosti oseba, ki hitro postane napeta, svetujem učenje sproščanja - avtogeni trening. Na Polikliniki v Ljubljani - na Centru za izven bolnišnično psihiatrijo, potekajo delavnice, kjer se lahko prijavite in se sproščanja naučite v skupini.

Srečno!

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

22. 08. 2012 09:36:37
Samo zdravljenje z zdravili ne odpravi težave, vzroka zakaj je do depresije prišlo, zato predlagam tudi zdravljenje pri psihoterapevtu, saj le tako je zdravljenje lahko dolgoročno uspešno. Saj sicer po prenehanju jemanja zdravil lahko hitro zapadeš nazaj v depresijo.

Glede povečanja teže pa je moje mnenje, da je čisto možno, da so krivi antidepresivi. Sama sem namreč imela isti problem - v enem letu cca 20kg pridobitve. Ko sem zamenjala antidepresive za ene druge, je bilo boljše.
Težava je bila v prevelikem apetitu, ki mi ga je antidepresiv povzročil, vendar se tega ne zavedaš dokler ni prepozno.

Osebno bi predlagala zdravljenje pri psihoterapevtu (reševanje vzrokov, sprožilcev depresije) in pogovor glede zdravil, ter morebitne menjave ali prenehanja, če jih ne potrebuješ več.
Prenehanje antidepresivov poteka vedno postopno in nikoli kar tako na lastno pest!!!

Pa srečno!