Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Izvid PAP C3


Vprašanje:

Pozdravljeni! Stara sem 21 let. Po prvem ginekološkem pregledu sem dobila izvid pap C3. Okužena sem lahko največ eno leto. Izvid me je grozno preplašil. Zanima me naslednje, ali ta izvid že pomeni, da je prisotna perzistentna okužba in telo virusa najverjetneje ne bo premagalo? V kolikšnih primerih po operativnem posegu pride spet do sprememb? Verjetno s tem virus ni odstranjen in lahko povzroča spremembe naprej? Strah me je, da bom celo življenje s strahom hodila na preglede in, da me rak čaka ne glede na vse. Nekaj ne razumem: se virus nahaja samo na določenem področju materničnega vratu-v nekem skupku celic (in se ga z odstranitvijo spremenjenih celic lahko znebiš)ali je razpršen po celotnem tkivu?

Odgovor:

Spoštovana,

veliko žensk je v stiski, ko dobijo izvid kot je Vaš. Predvsem je zelo verjetno da gre le za prehodno okužbo, ki največkrat izzveni v enem do dveh letih. Nikakor še ne moremo govoriti o perzistentni okužbi. Če bi se v prihodnosti razvile hujše predrakave spremembe jih zelo učinkovito odstranimo s preprostim kirurškim posegom. Z odtranitvijo spremembe odtsranimo tudi najpomembnejši vir okužbe in domnevamo, da s tem spodbudimo obrabni mehanizem, da premaga okužbo. Res je, da so virusi lahko prisotni tudi v nožnici ali na zunanjem spolovilu, vendar vsi virusi ne povzročajo predrakavih sprememb.

V miru počakajte naslednji pregled, ki bo pokazal ali spremembe še vstrajajo. Razvoj predrakavih sprememb praviloma poteka več let, tako da je pretiran strah odveč. Prav v mladih letih večina teh sprememb spontano izgine.

Lep pozdrav!
prof. dr.  Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med.

Neaktiven

prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med.

HPV in rak materničnega vratu

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.