Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kako do zdravljenja alkoholizma?


Vprašanje:

pozdravljeni, imam sestro, ki ima že dokaj hude probleme z alkoholom. Prekomerno pitje traja že skoraj 2 leti. Razmere v družini so zaradi nje zelo slabe. Probali smo ji pomagati, vendar se vsakokrat po 1 tednu vrne na stare tire. Pije sama in to tako, da se velikokrat niti ne spomni, kaj se je dogajalo. Začela je tudi skrivati alkohol. Ker je to že
nevzdržno. me zanima, ali se lahko prijavi na odvajanje in sicer zaprtega tipa in kje? Klicali smo že na telefon za pomoč družinam alkoholikov, vendar so nam povedali, da mora biti dokazano alkoholik, preden jo sprejmejo na kakšno kliniko za odvajanje. Prosim vas, da mi pomagate pri reševanju tega problema. Za odgovore se vam v naprej najlepše zahvaljujem.

Odgovor:

Spoštovani!

Glede na vaše pismo ni dvoma, da je sestra odvisna od alkohola. Kot psihiatrinja delam na oddelku Psihiatrične klinike Ljubljana, na Poljanskem nasipu 58, kjer se zdravijo osebe s tako odvisnostjo. Prvi kontakt je t.i. Alkohološka ambulanta, kjer se s psihiatrom pogovorite o razsežnosti problema in se načrtuje nadaljne korake v smeri zdravljenja. Ppriporočam, da se sestra (ali pa to storite vi v njenem imenu) telefonsko naroči na prvi pogovor - telefon je 01/300 34 50 in dobi datum za pogovor. Priporočam tudi, da sestro spremljate na ta razgovor, ker boste pomagali z objektivnimi podatki razvoja njene bolezni odvisnosti. Predhodno naj sestra pri osebnem zdraviuku opravi osnovne preiskave - kot so hemogram, biokemija in urin ter EKG in RTG - izvidi so potrebni tudi za načrtovan sprejem na oddelek kasneje.

Srečno!