Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Občasen meglen vid


Vprašanje:

Pozdravljeni.

Problemi so se začeli pred dvema letoma, ko sem začel izgubljati ostrino na levem očesu. Takrat me to še ni motilo, ker sem najbrž kompenziral z mojim desnim očesom. Pred pol leta so se težave začele stopnjevati, saj sem tudi na desnem očesu počasi začel izgubljati ostrino in  imel na trenutke popolnoma meglen vid. Šel sem k okulistu, ki mi je ugotovil dioptrijo in težave s cilindrom. Z očali sem z levim očesom videl perfektno, na desnem pa je ostal problem.  Tekom dneva se mi večkrat zgodi, da se mi na desnem očesu vid tako zamegli, da ne morem prebrati črk na monitorju ali znakov na cesti. Včasih ta neostrina traja 15-20 minut, včasih tudi po uro ali dve. Pride tudi do takšnega stanja, da vidim z levim očesom bolj ostro pa čeprav imam tam večjo dioptrijo. Seveda sem opravil že vse možne preglede pri okulistih, diagnoze pa so: utrujene oči, očesna migrena, suhe oči, skratka nič konkretnega. Enostavno ne vem, kaj bi še naredil, saj je veliko mojega dela predvsem z računalnikom. Predvsem bi rad ugotovil, ali se lahko kako pomaga ali vsaj omili stanje.

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani gospod,

dolgotrajno delo na računalniku je napor za oči. Pri tem pogosto pozabljamo utripati z vekami in oči se zato bolj sušijo. Poleg tega morajo naše očesne lečke pri delu na bližino bolj akomodirati in, če to traja dlje časa, lahko pride do akomodacijskega krča, posledica pa je prehodno meglen vid na daljavo. Glede na to, da ste opravili že številne preglede pri okulistih in dobili že ustrezna očala, vam lahko le svetujem, da pri delu z računalnikom večkrat pogledate v daljavo, da sprostite oči, vsekakor pa je smiselna tudi uporaba umetnih solz.

Vas lepo pozdravljam!
 Peter Preskar, dr. med.

Aktiven

Peter Preskar, dr. med.

Oči

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

3. 11. 2016 06:44:33
Pozdravljeni,

Imam 39 let in imam podobne težave, le da je to na levem očesu, le da se je meni pojavljal dvojni vid pri branju podnapisov.
Ko sem oko delno pokril, sem pa normalno videl.
Z obemi pa že dalj časa malo slabše vidim na daleč.

Pred 2 leti sem bil na pregledu, na katerem so mi pregledali tudi očesno ozadje.
Odkrili niso nič, za očala pa tudi nisem.

Par dni nazaj sem probal natakniti očala od kolega in videl precej bolje, ćeprav je bila verjetno zame dioptrija -2.0 premoćna.

Šel bom na ponovni pregled, ker me zanima kaj se dogaja.

Lep pozdrav