Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bolečina v predelu srca


Vprašanje:

Pozdravljeni! Stara sem 18 let in že pred nekaj leti se mi je v bližini srca pojavljala bolečina, kot bi me nekdo zabodel in nekaj časa nisem mogla popolnoma normalno zadihati. Pojavljala se je na približno tri mesece. Zadnja dva tedna pa se bolečina zopet pojavlja, tokrat še močnejša in bolj pogosta. Včasih to zbadanje traja tudi nekaj minut skupaj in ne morem popolnoma normalno zadihati. Bolečina se mi pojavi tudi do sedemkrat dnevno. Rada bi slišala mnenje čim večih zdravnikov, ker imam zelo slabe izkušnje z zdravniki. Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovana gospodična. Nočem biti tvoja slaba zdravniška izkušnja. Pa tudi nisem rad rezerva za mnenja, na osnovi katerih se obsoja druge zdravnike, ki so seveda lahko tudi krivi za tvoje slabe izkušnje. Pa vseeno nekaj besed o ostri bolečini, ki se občasno pojavlja na tri mesece in lahko traja po več dni. Menim, da gre za problem draženega medrebrnega živca, kar boš na internetu našla pod imenom "interkostalna neuralgia". Potrebno je poznati anatomijo prsnega koša in proces dihanja. Ko vdihnemo, se rebra dvignejo in s tem se poveča volumen prsnega koša in zrak vdre v pljuča. Pri vdihu se tudi zaradi tega podaljša pot živcem, ki gredo med eno in drugo rebro, zato je bolečina vezana na vdih in ne na izdih. Med vdihovanjem nas pikne, zbode. Razlago moramo iskati v prsnem delu hrbtenice in tudi rešitev tvojega problema mora biti usmerjen v ta del hrbtenice. Poiskati si moraš izbranega zdravnika, ki mu boš zaupala in se k njemu vračati, dokler ne bo problem rešen. Ker se problem ponavlja, pomeni, da je potreebno nekaj spremeniti v tvojem načinu življenja. Tako kot živiš, ni dobro. Če bi bilo vse v redu, ne bi imela ponavljanja tega problema. Želim ti, da najdeš enega zdravnika, ki mu boš zaupala, da ti ne bo pri večih potrebno iskati resnice. Nekaj pa je pomembno, namreč, da te tvoje bolečine dolgoročno ne ogrožajo, čeprav nič, kar boli, ni "luštno". Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.