Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Življenje z aritmijo


Vprašanje:

Spoštovani dr. Berginc,
že kot otroku so mi odkrili aritmijo. Na redne preglede srca sem hodila do polnoletnosti, ko so mi zagotovili, da je motnja izzvenela.  Aritmijo so mi znova ugotovili pri 26 letih, vendar temu nisem posvečala pretirane pozornosti, saj me ni ovirala. Stara sem 37 let, drobne postave, redno se rekreiram z lažjim tekom in jogo. Joga mi je tudi v veliko pomoč pri umirjanju. Toda zadnje čase opažam, da pri teku ne morem več dosegati hitrosti, kakršne sem zmogla še nedavno. Srce mi takoj začne razbijati in kar nekaj časa potrebujem, da se umirim. Ker drugi družinski člani igrajo tenis, bi se jim rada pridružila, vendar ne gre, saj igra zahteva hitro odzivanje in menjavanje hitrosti, česar moje srce ne zmore. Do razbijanje srca prihaja tudi v stresnih situacijah. Še nedavno sem stres dobro prenašala, zdaj pa ne več. Razbijanje srca mi povsem oslabi telo, tako da na tak dan ne morem prenašati nobenih obremenitev. Kaj mi svetujete?
Za pomoč se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Odgovor:

Spoštovani,
menim, da morate nujno obiskati svojega zdravnika, ki bo že na osnovi EKG-posnetka lahko kaj ugotovil oziroma potrdil motnjo ritma. Če EKG ne bo pokazal ničesar, vas bo moral poslati h kardiologu, vsaj na obremenitveno testiranje (CEM) in na 24-urni holter EKG, kjer se bo manifestirala motnja ritma, ki se redno pojavlja pri naporu. Najprej bo torej treba postaviti diagnozo, ugotoviti, kaj je narobe. Morda ne gre za nič hudega, vseeno pa je treba ugotoviti vzrok vaših težav. Najslabše je, če ne naredimo nič, zato kar pogumno.
Lep pozdrav!

 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.