Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zaprtje in sladkorna bolezen


Vprašanje:

Proktologija Spoštovani, stara sem 58 let. Zadnje tri leta imam starostno sladkorno bolezen, zaradi česar si moram zjutraj in zvečer dajati injekcije inzulina. Odtlej imam tudi težave pri odvajanju blata. Blato je zelo trdo, včasih imam občutek, da ne morem odvajati. Za zdaj te težave skušam reševati z naravnimi sredstvi. Ali je težava povezana z jemanjem inzulina? Kaj mi priporočate? Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem, F. D.

Odgovor:

Spoštovani,
zaprtje je pogosta težava, ki se največkrat pojavi v starosti, nekateri ljudje pa se k zaprtju nagibajo že od mladosti. Običajno si ljudje pomagajo sami, po nasvetih znancev in prijateljev. Običajno se izkaže, da izbor sredstev, ki jih ljudje uporabijo, ni pravilen in da največkrat najprej uporabijo močna odvajala. Tudi vi omenjate naravna sredstva, med katere mnogi prištevajo predvsem odvajalni čaj, ki je resda "zeleno zdravilo", vendar vsebuje močno dražilne snovi.

Tak čaj v resnici pomaga, vendar je njegova raba dolgoročno lahko škodljiva. Raje začnite s preprostimi sredstvi, med katera štejemo tudi mineralno vodo Donat, ki vsebuje magnezij. Če liter Donata na dan ne pomaga, je treba razmišljati o drugih sredstvih ali o kombinaciji mineralne vode in dodatnega sredstva (grenka sol). V zadnjem času so priljubljeni sirupi, ki vsebujejo slabo prebavljive sladkorje (portalak) in praški, ki vsebujejo posušene vlaknine, ki so neprebavljive in v črevesju nabreknejo.

Vlaknine lahko zaužijemo tudi z izbrano vrsto hrane (črn kruh, zelenjava, sadje ...). Zelo pomembno je, da ta sredstva jemljemo vsak dan. Če jih začnemo jemati šele takrat, ko je že prišlo do zaprtja, bo izkušnja slaba. Blato v danki je že zapečeno; sredstva na ta del črevesa ne morejo več vplivati. V takem primeru bi pomagala kvečjemu močna odvajalna svečka ali klizma (klistir). Raba inzulina praviloma ne povzroča zaprtja, vprašanje pa je, kako izrazita je pri vas sladkorna bolezen. Zaprtje se lahko pojavi zato, ker bolnika močno žene na vodo in postaja izsušen, voda pa se iz telesa nabere, kjer je le mogoče, tudi iz blata, ki se zato zasuši. Menim, da je zdaj vaša sladkorna bolezen urejena in da nimate več poliurije (velike količine urina).

Od predlaganih odvajal bi vam odsvetoval le sirupe, ki sicer vsebujejo slabo prebavljive sladkorje, do določene mere pa vendarle lahko vplivajo na raven sladkorja v krvi. Ker ste mlajša oseba, bi vam priporočil tudi samoklistiranje, s katerim bi spodbudili delovanje danke.

Pravzaprav vsa odvajala delujejo tako, da vzdražijo danko, bodisi s povečano količino blata, ki danko raztegne, ali pa z vzdraženjem živčevja in mišičja v steni črevesa. Raztegnitev z vodo je najmanj škodljiva, opravite jo hitro in v času, ki vam najbolj ustreza.

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.