Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težave z zapoznelim izlivom


Vprašanje:

Psihiatrija Spoštovani, dovolite, da opišem svoj primer, ki me rahlo skrbi in na katerega ne vem odgovora. Z ženo imava otroke, ki so že pri kruhu. Ker je žena postala frigidna, sem se sporazumno razvezal. Precej časa sem bil sam (partnerk nisem pogosto menjaval), zato sem se samozadovoljeval. S potenco in erekcijo nimam težav. Pred približno pol leta sem spoznal partnerko in se k njej tudi preselil. Imava se resnično rada. Spolne odnose imava vsak dan. Težava je v tem, da ne dosežem vrhunca oziroma ejakulacije. Do vrhunca me z roko pripelje prijateljica ali pa se sam. V tem primeru je izliv semena normalen. Poskusil sem tudi z daljšo predigro in penetracijo, a brez uspeha. Prijateljica je stara 51 let, jaz sem sedem let starejši. Alkohola ne uživam in tudi kadim ne. Prijateljica me tolaži, da to ni nič hudega, saj ji dolgi spolni odnosi ugajajo. Ona pri tem zelo uživa; orgazem doživi tudi po dvakrat ali trikrat. Mene pa to vse bolj vznemirja. Naj dodam, da imam hčerko, ki je po delni možganski kapi bolna, zaradi česar sem precej nervozen. Laično sklepam, da so moje težave duševne narave. Ko sem bil še z ženo, me je pri spolnih odnosih večkrat prekinjala, tako da sem se že takrat moral pogosto samozadovoljevati. Zdravim se zaradi zvišanega spodnjega krvnega tlaka in zaradi obrabe vratnega dela hrbtenice. Na urološke preventivne preglede hodim enkrat na leto, ultrazvok trebušne votline opravim vsaki dve leti. Takrat opravim tudi laboratorijske preiskave. S prostato nimam težav, samo spodaj desno, v ingvinalnem obroču, je tipati indirektno kilo, za katero še ni indikacije za operacijo.
Za odgovor in morebitno zdravljenje se vam  najtopleje zahvaljujem. Alojz


Odgovor:

Drži, da je težava z zapoznelim izlivom semena običajno duševne narave. Včasih je posledica zdravljenja z zdravili proti depresiji, vendar ne omenjate, da jemljete taka zdravila.

Pomagata si lahko na več načinov. Morda bi bilo dobro začeti z dogovorom, da ne bosta imela spolnega odnosa vsak dan. Malce večji premor med spolnimi odnosi utegne povzročiti večjo spolno vzburjenost in s tem hitrejši izliv semena. Poleg tega lahko počneta tisto, čemur v stroki pravimo "ukvarjanje z občutki". To pomeni, da se oba posvetita občutkom, ki jih doživljata ob različnih vrstah ljubkovanja različnih delov telesa. Pri tem si tudi povesta, kako čutita posamezno ljubkovanje (dotikanje, božanje, poljubljanje različnih delov telesa, vključno s spolovili). Skratka, vzemita si veliko časa ter se na ta prijeten način ljubkujta in dražita. Če vas pri tem zmoti misel: "Ali mi spet ne bo prišlo?", se ne ukvarjajte z njo; raje se posvetite občutkom, ki jih v vas vzbuja partnerka s svojim ljubkovanjem.

Takšno sproščanje in dolgotrajno uživanje vaju utegne hitro pripeljati do obojestranskega orgazma, zlasti če si bosta vzela kak dan premora med spolnimi odnosi. Premor izkoristita za veliko dotikanja, božanja, poljubljanja in predvsem pogovarjanja o sebi, svojih občutkih in doživljanju spolnosti.

Veliko užitka vama želim!

prof. dr. sci. Slavko Ziherl, dr. med.

Neaktiven

prof. dr. sci. Slavko Ziherl, dr. med.

Partnerski odnosi in samsko življenje

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.