Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Hvala za vašo vzpodbudo pri moji bolezni SLE


Vprašanje:

Pozdravljeni. Moje počutje se izboljšuje, počasi, vendar se :) Pred dnevi sem dobila tudi menstruacijo, ki je nisem imela od avgusta (takoj ko sem začela jemat tablete, sem jo izgubila). Kontrole sem imela včasih na dva tedna in en mesec, sedaj jih mam na dva meseca in več. Pravijo, da so izvidi zelo v redu in to mi daje še večji zagon, da ostanem močna in premagam vse to. Potrebno je veliko potrpljenja, kar ga tudi moram imeti. Vam pa se zahvaljujem za vse odgovore in nasvete, ki ste mi jih dal in za vsako vzpodbudno besedo. Lep pozdrav!

Odgovor:

Smo na začetku pomladi. Od tod optimizem. Poslušaj mojo "modrost". Ne želim bit niti očetovski niti pokroviteljski, ampak je to razmišljanje rezultat vseh mojih izkušenj, ki jih ti danes potrebuješ. Torej. Ti danes ne potrebuješ nič več vedeti o svoji bolezni, ker bolj ali manj veš že vse in imaš tudi vso terapijo.

Potrebno je bolezen sprejeti kot del sebe. Potrebuješ pravi odnos do bolezni, znati moraš živeti S SVOJO boleznijo. Ona ni tvoj sovražnik, ona je del tebe. Če govorimo o primerih, ko so pacienti znali živeti z boleznijo, so v literaturi opisani primeri, ki jih imenujejo "frozen tumors", ko se je rak oz. neka bolezen ustavila, ker so posamezniki našli zopet svoj mir v srcu in sprejeli neminovno, našli so svoj novi "stady state", novo ravnotežje.

Ali to zmoreš? Nimajo vsi tega daru. Okoli tebe potem veje umirjenost in ti lahko pomagaš drugim, čeprav oni mislijo, da morajo tebi. Dosežeš s tem zavidljiv nivo. Ali veš, o čem govorim? Ni konec sveta, če imaš SLE. Kaj potem. Ti živiš, znaš sprejeti svojo bolezen, tvoj zdravnik se bo čudil tebi in te občudoval in te dajal za primer. Ti boš njemu vzor. In vsem drugim. Ko to dosegaš, si najbolj prizadela, nockoutirala svojo bolezen. In še nekaj, ko to dosegaš, ti ne bo več važno, da bolezen imaš. To je izredno visok cilj. In ti si na dobri poti. Tvoja življenska filozofija mora biti takšna, da bo osmislila tvoje najtežje trenutke, da boš tudi takrat, ko bo hudo, znala to prenašati dobro, stoično, z veseljem, ker po hudem bo prišlo dobro.

Slovenska miselnost je, da starši otrokom odstranijo vse kamečke s poti, da se ne bi spotaknili in potem nekdo zboli in doživi šok, ker ugotovi, da na tem svetu obstaja tudi hudo. Boljša filozofija je ta, ki pravi, da je življenje težko, prepojeno s solzami sreče in solzami žalosti in da je vse, kar se nam lepega zgodi, dobrodošlo. Človek mora biti, ko je odrasel, sposoben se spopasti z življenjem. Ti korakaš Z velikimi koraki po tej poti. Sedaj, ko čutiš optimizem in vidiš izboljšanje, si naberi energijo, če se morda kaj poslabša. Če boš sedaj "zrastla" v smislu, ki sem ga opisoval, boš zmogla vse. Lep pozdrav!

Opomba uredništva:
SLE: Sistemski lupus eritemaozus (SLE)

Kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki lahko prizadene kožo, sklepe, krvne celice in notranje organe, še posebej ledvice, pljuča in srce. (Od tod sistemski; prizadene lahko več organskih sistemov.)
Simptomatika bolezni je zelo obširna, najpogosteje pa se klinično kaže kot artralgija (boleči sklepi in značilen metuljast izpuščaj po obrazu). Več o SLE Tukaj.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.