Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Modni ali osebni stilist


Vprašanje:

Spoštovana! Ljudje okoli mene mi že vrsto let govorijo, naj se začnem lepše oblačiti, da nimam nobenega stila, da bi morala biti bolj urejena, da nisem primerno oblečena itd., zato iščem strokovnjaka, ki mi bo pomagal oblikovati osebni stil oblačenja. Zasledila sem, da na tem področju delujeta dve vrsti stilistov - modni in osebni. Kakšna je razlika med njimi? Prosim vas, da mi svetujete, na koga naj se obrnem, da dosežem svoj cilj. Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani,

pri oblikovanju videza modni stilisti črpajo svoj navdih iz modne pripovedi trenutnih modnih smernic. Gre za vizualno realizacijo aktualne modne zgodbe, za preslikavo modnih zapovedi z modnih pist na posameznika, ne glede na to, ali osebi, za katero se videz oblikuje, to pristoji ali ne. Strokovna podstat modnih stilistov so ideje, barve, materiali, kroji oblačil, obutev in drugi dodatki, ki so trenutno v trendu. Posameznik postane zgolj nosilec trenutnega modnega sporočila, ne sporoča (nujno) svoje osebne zgodbe.

Pri oblikovanju celostne zunanje podobe osebni stilisti (Image Consultants) oblikujemo videz s pomočjo analize barvnih testov, oblike telesa in obraza, pregledom in ureditvijo obstoječe garderobe ter svetovanjem pri nakupih (Personal Shopping). Pri tem se poigravamo s pestro izbiro idej, barv, materialov, krojev oblačil, obutve in drugih dodatkov celotnega modnega registra. Pri oblikovanju videza izhajamo iz osebnega okusa in življenjskega sloga posameznika, ne osredotočamo se zgolj na trenutne modne smernice. Izbran osebni slog sporoča in poudari pozitivne plati posameznikove osebnosti in je tako pomemben dejavnik pri doseganju ciljev na vseh področjih. Osebni stilisti vam pomagamo izraziti to, kar ste vedno želeli povedati s svojim slogom.

Na kratko. Modni stilisti oblikujejo videz, ki predstavlja trenutno modno zgodbo, medtem ko osebni stilisti oblikujemo videz, ki predstavlja osebno(stno) zgodbo.

Osnovno razliko med osebnim in modnim stilom je na kratko komentiral tudi slovenski oglaševalski guru Aljoša Bagola, ki je za revijo Story na vprašanje »Kaj je za vas moda?« odgovoril sledeče: »Pojem 'fashion' mi gre na živce, saj predpostavlja pozerstvo, slepo sledenje trendom in posledično nedomiselnost. Bliže mi je pojem stil, ki ga preveva trajnost (če ne celo večnost), kreativnost in neskončna zgovornost, saj tvoj stil pove vse o tebi, še preden sploh odpreš usta. Zato bom od tu naprej kar tiho.«

Glede na to, da je želja po oblikovanju osebnega stila v vas dozorela, svetujem, da obiščete osebnega stilista, ki bo po natančni analizi barvnih odtenkov, telesne postave, obraza in testa o osebnostnem slogu oblačenja, pregledu garderobne omare in spremstvu pri osebnih nakupih oblikoval najustreznejši slog oblačenja za vas ter s tem pripomogel, da dosežete želeni cilj.

Lep pozdrav!

 Olja Repež, osebna stilistka (Image Consultant)

Aktiven

Olja Repež, osebna stilistka (Image Consultant)

Počutje in lepota

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal