Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zanositev in zunajciklična krvavitev


Vprašanje:

Ginekologija Spoštovani, stara sem dvaintrideset let in imam težave s plodnostjo. V preteklosti sem pet let jemala kontracepcijske tabletke. Po tem tri leta nisem mogla zanositi. Nato sem imela spontani splav v zgodnji nosečnosti (v šestem tednu). Od takrat je minilo leto in pol. Pred dvema mesecema sem imela drugi dan menstruacije (dobila sem jo po 25 dnevih) zelo močno krvavitev, takšno kot še nikoli, zato sem se napotila na urgenco. Zbala sem se namreč, da je vnovič prišlo do spontanega splava, ker se je poleg krvi izločil tudi obilen krvni strdek. Moj menstruacijski cikel običajno traja od 24 do 28 dni. Izvid je pokazal, da nisem bila noseča. Zdravnik mi je na kratko pojasnil, da je šlo za zunajciklično krvavitev, kar naj bi bilo nekaj običajnega. Žal je tako, da se zdravniško osebje včasih zelo rado strokovno izraža, zaradi česar bolniki ne vemo, kaj diagnoza dejansko pomeni. Zato sem skušala odgovor poiskati v knjigah, žal brez uspeha. Zelo bi vam bila hvaležna za pojasnilo, za kakšno krvavitev je šlo in zakaj se imenuje zunajciklična, saj sem jo imela v času predvidene menstruacije. Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem! Barbara

Odgovor:

Krvavitev je zunajciklična, če ne nastopi po ovulaciji. Redni ciklusi trajajo od 21 do 42 dni. Približno 14 dni pred menstruacijo nastopi ovulacija; zanositev je možna samo v takem ciklusu. V prvi polovici ciklusa delujejo estrogeni, ki sluznico v maternici pripravljajo na ugnezditev oplojenega jajčeca. Sluznica postane debela in sočna. Po ovulaciji se sproščajo še gestageni; ti hormoni iz druge polovice ciklusa sluznico spremenijo tako, da se, če ni prišlo do zanositve, normalno odlušči - in tedaj nastopi menstruacija.

Kadar ovulacija ne nastopi, je lahko krvavitev enaka kot običajno, šibka, samo mazanje, še večkrat pa zelo močna, tudi v kepah, dolgotrajna in s precejšnjo izgubo krvi. Takšna menstruacija se pojavi pogosteje pri ženskah blizu menopavze in pri zelo mladih deklicah, lahko pa tudi kadarkoli vmes. Če se pojavlja pogosto, je potrebna hormonska terapija, če pa le izjemoma, samo pregledamo kri zaradi morebitne slabokrvnosti in z ultrazvokom ocenimo maternično sluznico. Če bodo vaše naslednje menstruacije spet normalne, vam zaradi te posebno močne, ki ste jo opisali, ni več treba skrbeti. Če se bodo takšne menstruacije pojavljale pogosto, vam bo vaš ginekolog predpisal primerna zdravila.

Pa srečno!


 Alenka Novak, dr. med.

Neaktiven

Alenka Novak, dr. med.

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.