Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Glavobol in iskrenje pred očmi


Vprašanje:

Spoštovani,
mamo, ki ji je 49 let, je nedavno mučil glavobol v spodnjem zadnjem delu glave. Povedala je, da so se ji pred očmi iskrile nekakšne iglice, kar je po nekaj sekundah minilo. Zanima jo, kaj bi to utegnilo biti. Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni,
menim, da je bilo teh nekaj sekund iskrenja pred očmi posledica bolečine. Za vsako motnjo vida, ki se ponavlja ali je dolgotrajna, je treba povedati zdravniku, ki nato pregleda očesno ozadje. Če se bo težava ponavljala, naj mama zanjo pove okulistu, ki ga pri 49 letih zagotovo že obiskuje. Vid se namreč začne slabšati med 40. in 42. letom starosti, zato so v njeni starosti že potrebna očala, vsaj tista za branje.

Druga težava, ki jo omenjate, je bolečina v glavi. Glavo navidezno razdelimo na dva dela, zadnji in sprednji, pri čemer meja poteka v vertikali pri ušesih: zadnji del glave senzibilno in motorično (občutek in gibi mišic) oživčujejo prvi trije vratni živci, ki izhajajo iz prvih treh vratnih vretenc (z leve in desne strani). Na udaru so tisti deli mišic, ki se priraščajo na spodnji del lobanje. Tam so sile največje in natanko na tem mestu največkrat nastopijo težave. Morda gre za posledico kakega giba, morda se je mama ponoči zaležala z napetimi mišicami, morda ji je pri spanju ob odprtem oknu pihalo v glavo in vrat … Tovrstne težave je navadno mogoče odpraviti z nekajdnevnim izvajanjem vaj za krepitev vratnih mišic, če je bolečina močna, pa pomaga tudi kaka tableta proti bolečinam. Težava izzveni sama od sebe. Iskrenje je mogoče pripisati bolečini. Vse skupaj ni zelo resno, čeprav se človeku, ki čuti močno bolečino, ta seveda zdi še kako resna.
Lep pozdrav!

 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.