Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Vnetje sluznice v analnem kanalu in analni spolni odnosi


Vprašanje:

Spoštovani, pred mesecem dni sem po opravljanju velike potrebe  opazila kri na papirju. To se je ponavljalo veno, ko sem šla na veliko potrebo, zasledila sem kri, pomešano s sluzjo. Seveda sem takoj odhitela do svoje splošne zdravnice,ki me je poslala na kolonoskopijo. Opravila sem jo pred nekaj dnevi, zdravnik je ugotovil vnetje sluznice v analnem kanalu (to naj bi bil vzrok mojih krvavitev na blato). Želel mi je napisati recept za svečke, vprašala sem ga, če je lahko diagnoza posledica analnega spolnega odnosa. Tu pa so se stvari zakomplicirale. Najprej me je nadrl, če ne vem, čemu je namenjena zadnjična odprtina. O svečkah pa, da ni govora, v smislu, da se bo stvar umirila sama od sebe.

Bolj sem mu razlagala, da je od odnosa minilo vsaj štiri mesece, krvaveti pa sem začela komaj dober mesec nazaj, manj me je poslušal. Rada bi vas vprašala, če je možno, da krvavim po tako dolgem času oz.razmaku med odnosom in začetkom krvavitev. Zanima me tudi katere svečke bi mi predpisal, oz. ali bi moja splošna zdravnica lahko predpisala take? Da o tem, s kakšnim grenkim priokusom sem odšla od pregleda, sploh ne izgubljam besed. Ali je pomembno, kako oz. zaradi česa zboliš in se šele potem odloča katero, če sploh katero,  terapijo boš dobil? Diagnoza je postavljena, potem pa se zdravnik na podlagi informacije, ki jo on pač ne odobrava, odloči ,da ne bo predpisal zdravljenja – lepo vas prosim! Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!

Če mene vprašate, se mi zdi, da je človeku v stiski najprej treba pomagati. Po opisu je pri vas verjetno prišlo do razpoke, ki nastane zelo pogosto zaradi trdega odvajanja, lahko pa tudi zaradi poškodbe ob penetraciji, posebej, če na to niste bili pripravljeni oz. ste podzavestno imeli odpor do takšnega načina občevanja. Razpoke so ponavadi bolj trdovratna stvar, traja nekaj časa, da se pozdravijo, vendar ni nobenega strahu, da se ne bi. Pametno je, da ste opravili koloskopijo, ki vas je verjetno pomirila, da ne gre za kakšno resno bolezen višje na širokem črevesu.

Ob vaši iskreni zgodbi ostaja nedorečeno, ali je šlo v primeru občevanja za vašega stalnega partnerja, ali za bežno poznanstvo. V tem primeru nikoli ne veš, če ni možno, da pride še do kake dodatne okužbe, ker je koloskopski izvid pokazal vnetje. To verjetno vi sami najbolje veste. Če gre za stalno zvezo, se lahko s partnerjem pogovorita oz. opravita ustrezne preiskave. V primeru, da so spolno prenosljive okužbe izključene, bi lahko ob praktično normalnem koloskopskem izvidu v lekarni kupili katerokoli od mazil za zadnje črevo in jo uporabljali kak teden ali 10 dni. Če pa se stanje ne bi umirilo, se oglasite na pregled (info@iatros.si) s pripisom, da smo vam pregled svetovali preko Vivinega foruma.
Lep pozdrav!

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.