Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Z laserjem nad dlačice


Vprašanje:

Dermatologija Pozdravljeni, v prejšnjih številkah vaše revije sem zasledila novosti s področja laserskega odstranjevanja dlačic. Zanima me, koliko stane takšna obravnava? V kakšnih primerih, če sploh, strošek vsaj delno krije zdravstveno zavarovanje? V mojem primeru je čezmerna poraščenost po vsej verjetnosti posledica hormonskega neravnovesja, vendar se še nisem obrnila na zdravnika. Prosim vas, če mi svetujete, kam naj se obrnem za pregled oziroma laserski poseg. Hvala za odgovor, Bralka iz Trbovelj

Odgovor:

Vsekakor vam svetujem, da opravite pregled pri endokrinologu, ki bo na osnovi pogovora, pregleda in izidov opravljenih preiskav hormonskega stanja opredelil, ali gre pri vas v resnici za bolezensko pogojeno čezmerno poraščenost. V takšnem primeru specialist endokrinolog predpiše primeren način zdravljenja, največkrat s hormonskimi preparati oziroma zdravili, odvisno od vzroka bolezenskih težav.

Pri tem je pogosto potrebno sodelovanje ginekologa in dermatologa. Zdravniki za zdravljenje težav s hirsutizmom, kot pri ženskah imenujemo neobičajno poraščenost po moškem tipu, predpisujejo naslednja zdravila: flutamid, spironolakton, ciproteron acetat in oralna kontracepcijska sredstva. Takšno zdravljenje imenujemo simptomatsko, saj učinkuje, dokler bolnik jemlje zdravilo, osnovnega vzroka obolenja pa z njim ne pozdravimo. Ko bolnik prekine zdravljenje, se težave po nekaj mesecih običajno ponovijo.Tudi lasersko odstranjevanje dlačic je simptomatsko zdravljenje, vendar mu je treba priznati pomembno prednost - dlačice, ki jih s takšnim postopkom dokončno uničimo, ne zrasejo več.

Raziskovalci, ki se ukvarjajo z laserskim zdravljenjem, so namreč s patohistološkimi raziskavami dokazali, da laserski žarek pri določenih dlačicah termično uniči dlačni mešiček (koagulacijska nekroza). Ob vsakem postopku je mogoče uničiti samo del dlak, ki aktivno rastejo, zato je treba postopek večkrat ponoviti. Žal postopek ni primeren za sive dlake, manj primeren je tudi za svetle, nežne, puhaste dlačice.

Cene kakovostnih laserskih aparatov so žal zelo visoke - prav to pa pogojuje ceno posega. Cene so pri različnih izvajalcih storitev različne; običajno so odvisne od površine kože, s katere je treba odstraniti dlačice.

V nekaterih primerih, ko gre za bolezenska stanja, ki pogojujejo nastanek težav, na osnovi prošnje prizadete osebe, priporočila lečečega endokrinologa, ginekologa, dermatologa in neredko tudi psihiatra zavarovalnica krije določen delež stroškov zdravljenja. Odločitev je individualna; vsak primer posebej obravnava komisija, ki deluje v okviru zavarovalnice. Seveda bi bilo veliko preprosteje, če bi bilo mogoče plačilo posega, ki je po mnenju mednarodnega združenja laserskih dermatokirurgov zdravstvena storitev, urediti le z napotnico pristojnega endokrinologa ali endokrinološkega konzilija, vendar to za zdaj žal ni mogoče.

Lep pozdrav!

mag. Metka Adamič, dr. med.

Neaktiven

mag. Metka Adamič, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.