Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Mrtvinčenje prstov in polovice dlani, operacija SCC


Vprašanje:

Najprej vas lepo pozdravljam. Pri kirurgu sem bila pregledana zaradi mrtvinčenja in bolečin v predelu IV in V prsta in nekako polovico dlani leve roke. Težave zaradi mrtvih dveh prstov in polovico dlani sem imela kak mesec dni pred pregledom. RTG vratu in levega zapestja: ni znakov poškodb, kirurg pa navaja še hipermobilnost sklepov prstov in zapestja obeh rok-simetrično obojestransko. Napotena sem bila na EMG obeh zgornjih okončin, ugotovitve preiskave: KČP za levi medianus je normalen, desno podaljšan, primerjalne meritve pa potrdijo utesnitev desnega medianega živca v zapestnem kanalu. Prevajanje po ulnarnem nitju preko levega komolca je upočasnjeno, prav tako desno. KČP za ulnaris na obeh straneh je normalen. Igelna EMG v abd. mezinca kaže nizke amplitude PME, reducirane s polifazijo, v 1. medosni mišici pa visoke amplutide PME, sicer nespremenjene. Zaključek: utesnitev ulnarnih živcev v komolcu je na obeh straneh pomembna, prav tako utesnitev medianega živca v desnem zapestju. Dodatno je utesnjen ulnarni živec v Guyonovem kanalu levo. Eventuelne dodatne radikularne okvare nismo ugotavljali. Naj omenim še, da v gostinstvu delam 15 let, da so me komolci in zapestja boleli že kakih 5 let, vendar sem mislila, da imam revmo, kot večina gostincev in na to sploh nisem bila toliko pozorna, kljub slabši moči v zapestjih, oziroma rokah. Operirali so mi desno zapestje, naj povem, da je bila operacija zelo boleča; zapestni blok, po operaciji hujših oteklin ni bilo, vendar še danes nisem sposobna npr. ožeti cunje, pomiti posodo, pometam bolj tako... Skratka vseskozi imam bolečine, ki so podobne kot da me nekaj trga, vleče, predvsem v palcu in sredincu, ponoči se še vedno prebujam z močnimi bolečinami v komolcu, mravljinci pa so še vedno prisotni v sredincu in palcu. Kontrola pri operaterju je bila po 7. tednih. Dobila sem rp. za Arcoxia 90, lokalno mirno, gibljivost prstov polna, moč še precej zaostaja, občutljiva A1pulley-a nad palcem in sredincem. Komisija mi je zaključila stalež 8 tednov po operaciji. Moja osebhna zdravnica me je sedaj napotila še na fizioterapijo -  na laser-10krat. Kontrolo pri kirurgu imam zopet v jeseni 2012, kjer bom dobila datum operacije še za levo zapestje. Na vas se obračam s prošnjo za pojasnitev ugotovitkov EMG preiskave. Zanima me tudi kaj je s komolci in koliko časa so take bolečine v zapestju še prisotne po operaciji SCC, ali je operacija sploh bila uspešna? Prosim za vaše mnenje in vaš nasvet za naprej, za kar se vam že vnaprej zahvaljujem.

Odgovor:

Spoštovana gospa!

Sodeč iz vašega obširnega pisma gre pri vas za kombinacijo težav. Nevrofiziološke preiskave so pokazale, da imate stisnjena oba ulnarna živca v komolcih, levi ulnarni živec tudi v zapestju in mediani živec v desnem zapestju. Ulnarni živec oživčuje večji del drobnih mišic v dlani (razen dela palčeve kepe) in skrbi za občutek v mezincu in polovici prstanca (na mezinčevi strani). Mediani živec oživčuje preostale mišice v palčevi kepi in omogoča občutke v ostalih prstih. Utesnitve živcev nastanejo na predelih anatomskih ožin. Mediani živec je največkrat stisnjen v področju zapestnega prehoda (Sindrom karpalnega kanala), ulnarni živec pa v komolcu (Sindrom kubitalnega kanala) in zapestju (Guyonov kanal).

Uspešna sprostitev medianega živca običajno hitro prinese olajšanje s prenehanjem intenzivnega mravljinčenja in bolečin, ki pogosto motijo nočni počitek. Bolečine v predelu brazgotine, slabši občutek za dotik in zmanjšana moč v roki lahko trajajo še nekaj mesecev po operaciji. Uspeh operacije najlažje ocenimo s prenehanjem mravljinčenja v prste, ki jih oživčuje sproščeni mediani živec in nastopi v prvih dneh po operaciji. V kolikor predoperativne težave ne izzvenijo ali se vsaj izboljšajo, je smiseln ponoven obisk pri kirurgu. Po potrebi vas bo napotil na kontrolni nevrofiziološki pregled za objektivnejšo oceno izboljšanja utesnitve. Pri majhnem deležu operaciji mediani živec ni bil zadosti sproščen ali pa se simptomi s časom ponovijo in je potrebno poseg ponoviti.
Vaš kirurg bo glede na vaše težave, klinični pregled in nevrofiziološke izvide ocenil ali potrebujete tudi razrešitev utesnjenih ulnarnih živcev v obeh komolcih in levem zapestju.

Lep pozdrav,

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.