Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Poškodba brahialnega pleteža


Vprašanje:

Pozdravljeni! Pred petimi leti sem v nesreči utrpela diagnosticirano težko poškodbo brahialnega pleteža. Eno leto sem hodila od zdravnika do zdravnika, pisali so zapisnike, zgodilo pa se ni nič. Pol leta mi desna roka ni nič funkcionirala, potem pa se je začela sama od sebe počasi prebujati. Kakor razumem izvide, naj bi imela poškodovane tri živce, od katerih se eden ni nič popravil, zato težko iztegujem zapestje in prste. Pred dvema letoma sem bila tudi na kratkem posvetu pri dr. Vinko Dolencu, ki mi je dejal, da mora od poškodbe preteči vsaj pet let, preden se odločite za kakšno operacijo. Vendar sem iz vašega članka razbrala, da daljši, ko je čas od poškodbe pa do posega, slabši so rezultati. Zanima me, kaj bi se dalo narediti v mojem primeru, kajti 24 ur na dan imam ostre bolečine v obliki močnega mravljinčenja in špikanja. Kako bi lahko prišla k vam na posvet? Vnaprej hvala za odgovor! Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani,

Bbrahialni pletež (BP) je preplet živčnih vlaken iz katerega izhaja motorično in senzorično živčno nitje zgornjega uda in ramena. Poškodbe BP pogosto vodijo v trajno izgubo funkcije dela ali celotne zgornje okončine. Zmanjšana ali odsotna gibljivost in neobčutljivost zgornjega uda, povzročata trajno telesno invalidnost. Ustrezen kirurški poseg v pravem času lahko pomembno izboljša stanje.

Z asist. Petrom Zormanom, dr. med., na Oddelku za plastično kirurgijo, UKC Ljubljana, vodiva konzilij za obravnavo poškodb brahialnega pleteža. Delovanje konzilija je namenjeno obravnavi bolnikov v zgodnjem in poznem obdobju po poškodbi. Zdravimo odrasle poškodovance in malčke po obporodnih poškodbah.

Ob jasnih znakih hude poškodbe živcev, pri kateri ni verjetnosti spontanega izboljšanja funkcije zgornje okončine, opravimo rekonstrukcijo brahialnega pleteža. Pri posegu si prikažemo poškodovani pletež in po potrebi premostimo vrzeli v živčnih strukturah ali pogosteje opravimo prenos zdravih, a funkcionalno manj pomembnih živcev v bližini. Ti živci prevzamejo najpomembnejše izpadle funkcije.

V kolikor gre za poškodbo starejšo od enega leta, je mišice nemogoče ponovno uspešno oživčiti, saj v vmesnem obdobju poteče proces atrofije. Pri takšnih (tako imenovanih sekundarnih) rekonstrukcijah, je potrebno za obnovitev posameznih gibov, opraviti npr. prosti prenos funkcionalne mišice za krčenje komolca ali transpozicijo kit delujočih mišic pri delni okvari.

Iz podatkov v vašem vprašanju se zdi, da bi morda lahko izboljšali funkcijo s transpozicijo kit. Odvisno od moči mišic za krčenje zapestja in prstov, jih bo mogoče uporabiti in prenesti na hrbtišče roke za izteg zapestja in prstov. S posegom ni potrebno čakati toliko let.

Na konzilij za brahialni pletež se lahko naročite na telefonsko številko, zapisano pri Dosegljivosti.

Lep pozdrav!
asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.