Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Zarastline v trebuhu


Vprašanje:

Pozdravljeni! Imam diagnozo: RVE, Endometriosis peritonealis Endometriosis ovarii bil., Adenomyosis, Myoma uteri. To diagnozo so mi določili po operaciji. Zaradi mioma in razširjene endometrioze po celotnih rodilih se zdravnica odloči za totalno laparoskopsko histerektomijo z obojnimi adneksi. Po operaciji nimam težav. Lansko leto se pojavijo bolečine v spodnjem levem delu trebuha, abdominalni kirurg mi določi diagnozo Diverticulitis sigme in mi priporoča kolonoskopijo ali irogografijo. Odločila sem se za kolonoskopijo. Pregled je bil zelo težak zaradi hudih bolečin. Po končanem pregledu mi je zdravnik predlagal pregled pri ginekologu in laparoskopijo, kjer bi se ugotovilo ali imam morda vraščeno črevo v zarastline. Trenutno nimam bolečin, pri ginekologu sem naročena meseca maja, pa me zanima kakšno je vaše mnenje, kaj narediti v primeru, da imam črevo res vraščeno.? Lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni!

Zarastline v trebuhu so pogosta težava, ki lahko nastane po vsakem operativnem posegu v trebušni votlini. Hude so takrat, kadar gre za resna vnetja v trebuhu (npr. razlit slepič, počen želodec, itd.). Endometrioza povzroča vnetne spremembe ne zaradi okužbe, ampak zaradi ponavljajočih krvavitev, ki jih mora telo pozdraviti, pri tem pa se delajo brazgotinaste spremembe, ki črevo zlepijo. Zlepljanje je organizmu v pomoč, vendar lahko povrzoči tudi škodo, ker se lahko črevesne vijuge stisnejo ali zapletejo. Takrat nastane črevesna zapora. To je pravzaprav redka komplikacija, ki je ni težko prepoznati in jo je včasih potrebno tudi operirati. Ker je črevo sicer prosto gibljivo po trebušni votlini, je v primeru takšnih zarastlin to onemogočeno, zato je lahko tudi težje uvajanje koloskopa ob preiskavi.

Svetujem vam, da si zaradi teh zarastlin ne delate prehudih skrbi posebej še, če so vam odstranili jajčnike. Na ta način je prekinjeno tudi delovanje hormonov na endometriozno tkivo in s tem prekinjene tudi krvavitve, ki so ob menstruacijah nastajale. Ob morebitnih težavah se obrnite na svojega zdravnika, ki bo vedel, kako ukrepati naprej.

Lep pozdrav!

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.