Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kandidiaza in vnetje mehurja


Vprašanje:

Pozdravljeni! Stara sem 26 let. Pred približno dvema - trema letoma sem zbolela za vnetjem mehurja. Čez približno pol leta se mi je vnetje mehurja ponovilo. Imela sem tudi bel izcedek ki je pa postajal čedalje obilen in rumen, imel pa je tudi neprijeten vonj. Čez nekaj mesecev sem ponovno dobila vnetje mehurja in tako sem hodila vedno k zdravnikom, enkrat k osebnemu zdravniku drugič h ginekologinji.Ginekologinja je najprej rekla, da je bakterijsko obolenje. Zadnje leto sem bila vsak mesec pri zdravniku zaradi vnetja mehurja - ko sem antibiotike pojedla, sem ponovno čez tri tedne zbolela za istim vnetjem. Ko sem bila nazadnje pri ginekologinji, je rekla da imam kandidiazo, glivično obolenje. Ker se že tako dolgo zdravim im dobivam samo antibiotike me je malce strah. Oblačim se zelo toplo in pazim, da me v noge ne zebe.Mislim, da je nožnično obolenje in obolenje mehurja povezano, zato bi vas lepo prosila za nasvet, saj bi se že rada enkrat pozdravila. Bojim se, da zaradi te bolezni ne bi mogla zanositi, saj se že več kot pol leta trudim zanositi - med zdravljenjem nisva imela spolnih odnosov. Lep pozdrav.

Odgovor:

Spoštovana,

glivično vnetje nožnice se zelo pogosto po uporabi antibiotikov močno poslabša. Zaradi pogostih vnetij mehurja je potrebno narediti natančnejšo preiskavo urina, po metodi Sanford, s katero se ugotovi za katerega povzročitelja gre. Šele potem dobite tudi ustrezna zdravila (antibiotike ali zdravila proti glivicam). Če imate tako pogoste težave, bi bil morda utemeljen pregled pri urologu.

Vnetja mehurja ali glivična vnetja nožnice praviloma ne povzročajo težav pri zanositvi. Leto dni po rednih, nezaščitenih spolnih odnosih in ob želji po zanositvi pa je že potrebno pristopiti k iskanju vzrokov.

Želim Vam vse dobro in Vas lepo pozdravljam!
prof. dr.  Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med.

Neaktiven

prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med.

HPV in rak materničnega vratu

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.