Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bula pri mladostniku


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni! Sin star 13 let, me je pred krakim opozoril na zatrdlino v velikosti fižola, v njegovi bradavički na prsih, ki je na dotik tudi boleča. Ker je na začetku pubertete sem pomislila, da bi lahko bilo kakšno hormonsko delovanje. Zaradi pomanjkanja pozornosti so mu predpisali tablete, ki jih jemlje dva meseca. Ker ste svetovalec za prehrano, bi vas še rada vprašala, kaj narediti, da ne bi imel močne želje po sladkem. Zdi se mi, da je takrat, ko se naje sladkega še bolj raztresen in nemiren. Hvala!

Odgovor:

Spoštovana,

boleče, nabrekle bradavice  so v tem starostnem obdobju običajen pojav. Svetujem, da stanje spremljate. V kolikor bi nastale dodatne spremembe, kot so deformacija, izcedek, kraste in podobno, potem obiščite zdravnika. Tudi bolečina običajno traja le nekaj dni.

Kar se prehrane in želje po sladkorju tiče, pa svetujem več manjših obrokov na dan, oz. dodatne obroke med glavnimi obroki. Takšni prigrizki naj bodo v obliki sadja, jogurta ali žitaric. S tem se zmanjša nihanje sladkorja v krvi, kar tudi zmanjša željo po sladkorju.

Pozdrav!

mag. Gorazd Kalan, dr. med.

Aktiven

mag. Gorazd Kalan, dr. med.

Otroške bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.