Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Svakinja se boji kolonoskopije


Vprašanje:

Pozdravljeni! Imam 76 letno svakinjo, pri kateri je bila pred nekaj tedni ugotovljena kri na blatu, vendar se ona tako boji preiskave - kolonoskopije, da ne vem, kako naj jo prepričam v preiskavo. Ker se je lansko leti ravno zaradi teh strahov zdravila v Psihiatrični kliniki Polje, ji je lečeča zdravnica predlagala, da bi dobila pred preiskavo injekcijo pomirjevala. Prosim, svetujte mi, kako naj jo pripravim za preiskavo. Lep pozdrav!

Odgovor:

Nikogar ne moremo prisiliti v zdravljenje. Pri krvavitvah na črevo največkrat sploh ne gre za hudo nevarna obolenja, je pa vsekakor nujno, da pred kakršnimkoli zdravljenjem vemo za kaj gre in predpišemo ustrezno terapijo. Za gospo bi za začetek zadostoval že pregled s prstom ali kratkimi inštrumenti, šele kasneje, če bi resnično obstajal sum za resnejše obolenje, pa tudi kolonoskopija.

V kolikor na tako preiskavo ne pristane, pridejo v poštev RTG slikanja (irigografija), za katero bi se bolnica morala prav tako čistiti. Obstajajo še veliko dražje preiskave (CT, MRI), vendar je navada, da se kakršenkoli pregled zadnjega črevesa prične s prstom.

Lep pozdrav!

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.