Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Pordela in suha koža


Vprašanje:

Pozdravljeni. Imam eno vprašanje glede kože zadaj nad pasom. Običajno imam precej suho kožo po večini delih telesa. Tam pa se mi je sedaj pojavila rdečica na koži, ko se dotakne z oblačili me tudi zapeče. Zanima me, če se to pojavi lahko zaradi suhe kože in s čim bi si to lahko ublažila? Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovana!
Če je koža zelo izsušena, laho pride ob kakšnih dodatnih dejavnikih, drgnjenju, draženju tudi do vnetja. To se zgodi, ker je zaradi izsušenosti okvarjen povrhnji zaščitni "plašč" kože - pregradna (barierna) funkcija kože je lahko pri ljudeh s suho kožo do neke mere zaradi prirojeno nenormalne sestave maščob do določene mere okvarjena, zato se skozi kožno površino poveča izguba vode. Koža je navzven suha, se drobno lušči, dovzetna je za škodljive in dražeče fizikalne in kemijske vplive iz okolja ter, kot sem omenila tudi za okužbe z mikroorganizmi (bakterijami, glivicami in virusi).

Vzpostavitev normalnega pregradnega delovanja kože je zato zelo pomembna. Na nastajanje maščob v kožnih celicah zaenkrat ne znamo vplivati, lahko pa težave s suho kožo zmanjšamo z rednim nanašanjem primernih negovalnih sredstev na kožno površino pomagamo. Maščobe, ki so podobne naravnim, na primer ceramidi, bolj učinkovito pripomorejo k ohranjanju barierne funkcije. Zato vam svetujem, če vnetje ni prehudo, da kožo redno vsakodnevno negujete s sredstvi za suho kožo, ki jih lahko nabavite v lekarni. Za tuširanje uporabite oljne kopeli ali tekoče milo z ureo; po tuširanju se obvezno namažite s primernim negovalnim sredstvom (tudi za suho kožo) , nanesite jih na še nekoliko vlažno kožo.
Če je vnetje močno izraženo, potem pa vam priporočam, da obiščete svojega zdravnika, ki vam bo predpisal dodatno zdravilno mazilo.
Lep pozdrav!
mag. Metka Adamič, dr. med.

Neaktiven

mag. Metka Adamič, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.