Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Vneta koža in kis


Vprašanje:

Dermatologija Spoštovani! Imam štiriletno hčerko, ki ima težave s kožo že od rojstva. Diagnoza je nevrodermitis, ki se vedno izraža z rdečo, rahlo zabuhlo kožo, praviloma na obrazu. Rdečica je najmočnejša okoli nosu, ust in obrvi, neredko se razteza tudi po obrobju lasišča. Ta predel je pokrit z luskicami, hčerka se praska in toži, da jo koža na teh mestih peče. Do zdaj sem njene težave blažila s kremami, otroškimi olji ter oljčnim oljem, vendar stanje ni nič boljše. Njene težave me ne presenečajo, ker imam tudi sama podobne že od petnajstega leta. Ko sem nekje prebrala, da je možen vzrok tudi v spremenjenem Ph kože, ki da je preveč alkalen, sem pomislila, da bi morda pomagalo vtiranje kisa. Ko sem prvič poskusila, je bilo seveda silno težko, pekoče in boleče, vendar le nekaj minut, nato pa se je stanje skokovito izboljševalo. Po treh do petih dneh je bila koža "zaprta" in me kis ni več ne pekel ne dražil. Zdaj nimam več nikoli vnete kože, če vanjo stalno vtiram kis (le zvečer in kože potem ne umijem, le oljčno olje nanesem nanjo).

Ker je meni tovrstno samozdravljenje zelo pomagalo, me zanima, če bi lahko nekaj podobnega poskusila tudi na otroški koži, ki je že sama po sebi bolj občutljiva kot koža odraslega človeka. Kaj menite vi? Hvala za odgovor in lep pozdrav! Mojca

Odgovor:

Spoštovani,
Neurodermitis ali kot ga pravilneje poimenujemo atopijski dermatitis, je kronično opnavljajoče se vnetje kože, ki močno srbi. Nagnjenost k tej bolezni se deduje. Koža atopikov je bolj suha, zaradi stalnega praskanja pa se na njej pojavijo ranice, ki so vstopno mesto za okužbe. Normalen ph kože je kisel in s pretirano uporabo vode in še posebno mil in drugih čistilnih sredstev postane alkalen in tako koža izgubi del svoje naravne odpornosti. Vtiranje kisa v tako bolno kožo je vsekakor preveč agresivno še posebej za predel obraza in pri otroku. Ker je nega kože pri atopijskem dermatitisu zelo pomemben del zdravljenja, vam priporočam, da vašo deklico čim prej naročite na pregled k pri dermatologu, ki vama bo ustrezno svetoval glede nege kože in predpisal zdravila, ki bodo težave s kožo ublažila.

Lep pozdrav!


 Jadranka Korsika Mrak, dr. med.

Neaktiven

Jadranka Korsika Mrak, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.