Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težave z erekcijo pri 24 letih


Vprašanje:

Kot najstnik sem imel nekaj neuspelih zvez, saj v njih v postelji vedno odpovedal - skratka, nisem imel dovolj trdne erekcije, da bi potešil svoje partnerke. Odtlej (star sem 24 let) praktično nimam spolnih odnosov zaradi strahu, da bi se zgodba ponovila. Naj je želja po seksu še tako močna, si je preprosto ne upam udejaniti, zato ženske zavračam eno za drugo. Prosim svetujte mi, kaj naj storim, saj sem še premlad, da bi obupal nad spolnostjo. Hvala, Matej

Odgovor:

Spoštovani!

Vaše dosedanje spolne izkušnje s partnerkami so prinesle "neuspeh" - erekcije niso bile po trajanju in kvaliteti trdote zadostne, da bi zadovoljili partnerko in zaključili spolni odnos s pričakovano penetracijo. Posledica teh neuspelih poskusov je tudi pričakovana - moški postane psihično obremenjen, negotov vase, trpi njegova samozavest, ob novih spolnih priložnostih se ne more znebiti razmišljanja o preteklih negativnih izkušnjah - zato je nesproščen in tako stanje ponovno prinese težave z erekcijo. Tako je začaran krog strahu, pred pričakovanim spolnim neuspehom in upad erekcije, sklenjen.

Moški se skuša "zaščititi" pred "nadaljno katastrofo" tudi tako, da se začne izogibati potencialnim novim partnerkam, saj si ne želi biti v njihovih očeh "zguba". Žal pa tako vedenje psihično stisko samo še povečuje. Strinjam se z vami, da ste še premladi, da bi naredli črto nad svojim spolnim življenjem. Dopovejte si, da gre za težave, ki jih ima kar precej mladih fantov na začetku spolnega prakticiranja in, da je potrebno ponovno pridobiti samozavest, sproščenost.

Torej, ne izogibajte se dekletom, osvajate jih. Nikjer pa ni zapovedano, da morate kar takoj po prvem zmenku skočiti z njo v posteljo! Vzemite si malo več časa. Če pa se boste odločili za spoznavanje tudi na seksualnem področju, si vzemite časa za predigro, za ljubkovanje, za sprejemanje dotikov. Ob tem bodite pozorni, kako te dotike občutite s strani partnerke. Pomagajte si v mislih tudi s spolnimi fantazijami - to je strategija pred tem, da bi mislili le na erekcijo in bili osredotočeni zgolj na ta vidik spolnosti, ki je sicer za moškega zelo pomemben. Upam, da vam bo moj odgovor vsaj malo zmanjšal težo vaših težav, da si boste dovolili korak naprej. Željo po spolnosti imate, zato jo pogumno in brez oklevanja udejanite! Srečno!