Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Hormononske preiskave


Vprašanje:

Lep pozdrav. Stara sem 35 let. 4 dan cikla sem šla na hormonske preiskave. Izvidi so sledeči: Estradiol (ref. vrednosti 12.53 - 165.59 pg/mL) = 152,8 FSH (ref. vrednosti 3.5 - 12.5 mlU/mL) = 3.63 LH (ref. vrednosti 2.4 - 12.5 mlU/mL) = 3.77 Vem da so hormoni znotraj orientacijskih vrednosti. Na internetu sem zasledila, da vrednosti estradiola nad 80 oz 100 pg/ml na 3° dan ciklusa lahko nakazujejo na prisotnost ovarijske ciste ali na znižanje ovarijske rizerve. Da lahko visoka vrednost tudi navidezno zniža FSH. Lahko zaradi tega izostane ovulacija? Kaj to pomeni pri mojem izvidu? Čez 2 meseca imam ultrazvok. Naj izvide nesem ginekologinji (šla sem samoplačniško)? Hvala in lep dan.

Odgovor:

Spoštovana,

kot pravite so izvidi v mejah normalnega, ovulacija se pojavi praviloma okrog 14. dne ciklusa in seveda so takrat vrednosti drugačne.

Če nimate ginekoloških težav se ne obremenjujte z izvidi, kajti tudi izvidi nam ne povedo vsega, vsak organizem se na določene vrednosti hormonov lahko odziva drugače. Prav je, da boste opravili še ultrazvok in tako pridobili dodatno informacijo. Izvide odnesite svoji ginekologinji, če ne preje pa ob naslednjem pregledu.

Lep pozdrav.
prof. dr.  Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med.

Neaktiven

prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med.

HPV in rak materničnega vratu

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.