Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Senca na pljučih


Vprašanje:

Spoštovani! Tista viroza se je po 10 dneh umirila in tudi bolečine so prenehale. Me je pa zdravnik poslal še na slikanje pljuč, kjer je pod drugim levim rebernim lokom vidna 1 cm velika sprememba, ki pa naj ne bi bila posledica  viroze ali morebitne pljučnice. Sedaj mi je naročeno, naj pljuča slikam ponovno čez 2 meseca, da vidijo, če bo kaj spremenjeno. Zanima me, kaj bi to lahko bilo, kašljam nič in tudi bolečine niso prisotne. Zdravnik mi na to vprašanje sploh ni odgovoril, ampak me je osorno odslovil z odgovorom, naj pridem čez 2 meseca po napotnico. Lep pozdrav!

Odgovor:

Vesel sem, da ste se zopet javili. Opravili ste slikanje pljuč. Z ozirom na to, da nimate več temperature in ne kašljate, to pomeni, da se je infekt saniral, pozdravil.

Na RTG pljuč  so levo spodaj našli senco v velikosti 1 cm. Navadno se vidijo le dihalne poti izpolnjene z zrakom in žile (žilna risba). Tja senca vsekakor ne spada. Z ozirom na to, da klinično nimate več težav, po oceni pulmologa ni potrebno z vsemi sredstvi razčiščevati. Prav je, da se počaka in se čez nekaj časa RTG ponovi. Če bo senca (zopet 1 cm), se opravi dodatno slikanje s CT aparatom, ki tridimenzionalno pove kaj več o tej senci.

Kaj je možno? Vsekakor brazgotina po vnetju, vendar v tem primeru govorimo o preboleli pljučnici. Samo en posnetek, eno slikanje ne more povedati, ali je to sveže vnetje od te zadnje viroze, ali je to tam že od v preteklosti prebolele pljučnice. Če bo čez 2 meseca enako, potem je verjetno neka stara "reč". Pregled krvi (SR, CRP in levkociti) vsekakor izključujejo sveže vnetje. Kadilka verjetno niste, sicer bi to zapisali. Prepričan sem, da je zdravnik z osornostjo mislil povedati, da je potrebno počakati in je malo izgubil živce, saj ste tako vi, kot bi tudi jaz zase, želeli takojšnje razčiščevanje te spremembe. Seveda lahko k njemu odidete tudi prej kot v dveh mesecih. Upam, da se bo vse dobro končalo. Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.