Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Prekomerno potenje nog


Vprašanje:

Spoštovani,

sem mati dveh hčera, starih 12 in 4 leta. Mlajša hčerka ima težave s potenjem nog, saj se ji te čezmerno potijo. Živimo na primorskem zato so zime pri nas bolj mile. Pogosto se dogaja, da je kljub krajšemu sprehodu nogavička povsem mokra. V zaprtih prostorih (doma in vrtec) nosi poletno obutev. Kljub temu, da ji kupujem izključno usnjeno obutev (oz. obutev iz naravnih vlaknin), težav ne moremo ublažiti. Nekateri svetujejo obutev, "ki diha", vendar me to povsem ne prepriča, ker je obutev narejena predvsem iz sintetičnih materialov. Največ težav ima seveda poleti, čeprav vseskozi nosi odprto obutev. Kaj nam svetujete v zvezi s tem?

Starejša hčerka trenira tenis in je bolj drobne postave. Visoka je 150 cm, težka 35 kg. Ni preveč ješča, glede na starost tudi precej izbirčna, tako da je za sadje in zelenjavo potreben poseben napor. Zaradi telesne konstitucije tudi težje preneša večje fizične obremenitve. Kaj nam svetujete v zvezi s prehrano, ki bi ji pomagala pri zvečanju mišične mase? Tenis ji očitno leži in ne bi rada, da bi ji težave povzročalo pomanjkanje moči.

Za odgovor se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Odgovor:

Spoštovana,

izpostavili ste dva problema vaših hčera. Prvi je prekomerno potenje nog mlajše hčere. Takšno potenje je razmeroma redko, zlasti pri otrocih. Prav tako so vzroki za ta pojav raznovrstni. Na žalost so tudi načini zdravljenja omejeni. Vsekakor vam svetujem, da s hčerko obiščete dermatologa.

Prehrana otrok športnikov je prav tako zanimiva tema, tako za starše kot za zdravnike. Kako otroka motivirati k ustrezni prehrani je še vedno prepogosto neznanka. Vsekakor je potrebno otroku na njemu primeren način pojasniti, da se bodo s pravilno prehrano izboljšali njegovi rezultati, po drugi strani pa bomo na ta način preprečili eventuelne poškodbe. Pomemben dejavnik pri tovrstni motivaciji so tudi trenerji, ki pa prepogosto niso ustrezno izobraženi in osveščeni glede prehrane športnikov. Glede na podatke o telesni teži in višini vaše hčere, svetujem predvsem zadosten kalorčen vnos hrane. Seveda je pomembna tudi zelenjava in sadje, zadostne energije za rast in razvoj pa na ta način ne bo dobila dovolj.

Lep pozdrav!

mag. Gorazd Kalan, dr. med.

Aktiven

mag. Gorazd Kalan, dr. med.

Otroške bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.