Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Dieta pri putiki


Vprašanje:

Prosim za dieto pri putiki, katero hrano lahko uživam in katero ne. Diagnoza: Bursitis olecrani sin recidivans arthritis urica. Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani,

pri putiki se priporoča prehrana z malo purinov (snov, ki nastane pri presnovi beljkovin) in popolna abstinenca alkohola, tudi piva. Dieta pri putiki (protin, giht, urični artritis) ali ob napadu te bolezni naj vsebuje veliko napitkov – voda, mineralna voda, nesladkane čaje, razredčene sokove. Priporočena količina je 3 ali več litrov na dan.

PREPOVEDANO: divjačina, gos, drobovina, mesne omake in juhe, sardele, slanik, školjke, prava kava, kvas, alkohol, možgani, jetra.

STROGO OMEJENO: meso, mesni izdelki, školjke in mehkužci, beluši, špinača, grah, cvetača, ohrovt, gobe, fižol, breskve, grozdje, marelice in rabarbara.

DOVOLJENO: mleko in mlečni izdelki - delno posneto mleko 1,6 ali manj, siri in skuta z malo maščob 10 – 35%, jajca - pri tistih s povišanimi maščobami brez rumenjaka, vsa zelenjava in sadje razen zgoraj naštetega, marmelada, testenine, riž, krompir, koruza, vsa žita razen kosmičev.

Maščobe - ne vplivajo na potek bolezni, vseeno izbirajte kvalitetna olja – npr. olivno in se izogibajte svinjski masti in maslu.
Sladkor – uporabljajte zmerno.
Začimbe - vse domače začimbe brez soli.

Po umiritvi bolezni se izogibajte DROBOVINI, večjim količinam mesa (klavno meso, ribe, školjke, divjačine, perutnine), močnim mesnim juham in omakam, stročnicam, predvsem leči, ter ALKOHOLU.

Lep pozdrav!

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.