Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Maligni melanom kože


Vprašanje:

Spoštovani, v januarju so mi kirurško odstranili sumljivo znamenje na stegnu leve noge, po histopatolološkem pregledu se je izkazalo, da gre za: Cutis. Melanoma malignum. In situ. Ni invazivne rasti. Excisio completa. Pred kratkim mi je kirurg naredil ponovni izrez, da bo skupni rob vsaj 5 mm. Seveda sem zaskrbljen zaradi diagnoze, čeprav me je kirug precej potolažil. Zanima pa me vaše mnenje: ali je možno, da se je rak razširil, ali je možno, da se bo ponovil? Posebne dodatne terapije nisem prejel. Ali bi bilo koristno, da bi šel na biopsijo bezgavke, da se ugotovi, če se rak širi? Predvsem pa me zanima o tipu tega stadija bolezni? Ali lahko rečem, da sem z odstranitvijo tkiva že ozdravljen? Hvala za odgovore, lepo vas pozdravljam!

Odgovor:

Pozdravljeni!
In situ melanom pomeni tumor, ki je omejen na povrhnjico. Izrez tumorja z zdravo kožo v polpremeru 5 mm je povsem dovolj za popolno odstranitev melanoma. Melanomi omejeni na povrhnjico NE zasevajo. Torej, vi ste pozdravljeni. Sicer pa je smiselno biti bolj pozoren na svojo kožo in naslednji dve leti vsakih 6 mesecev obiskati dermatologa, izkušenega za preglede pigmentnih znamenj. Svojo kožo pregledujte enkrat na mesec. Če opazite hitre spremembe v kakršnemkoli znamenju, ali pojav novega znamenja, se naročite na pregled. Skratka, zgodba s tem melanomom je zaključena. Bodite brez skrbi.
Lep pozdrav!
prof. Miloš Pavlovič, dr. med.

Neaktiven

prof. Miloš Pavlovič, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

15. 02. 2011 17:15:28
Pozdravljeni,sam sem prebolel to bolezen in ozdravel,predvsem treba tu veliko volje,pozitivnih misli in ziveti polno zivljenje naprej z družino,prijatelji,kot da ni bilo nič,vendar redne kontrole,s tem,da sem jaz imel te izvide porazne+da se mi je prestavilo na vratne bezgavke,imel 2 operaciji po par ur,pa zivim normalno naprej.Srečno vsem,gremo do 100let!