Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ušesno maslo in izpiranje ušes


Vprašanje:

Otorinolaringologija Spoštovani, pri triletnem sinku opažam, da se mu v obeh ušesih, v desnem celo bolj, nabira veliko ušesnega masla. Ali naj na to opozorim pediatra in predlagam izpiranje ušes? Ali ta poseg kakorkoli škoduje otrokovemu zdravju? Ali je postopek zapleten? Ali mislite, da bi ga lahko opravila tudi doma? Za odgovore se vam zahvaljujem, Cilka iz Renč

Odgovor:

Spoštovana gospa Cilka,
Ušesno maslo, ki je seveda pogosto vidno, številnim mamicam po nepotrebnem vzbuja skrbi. Ušesno maslo je povsem normalen pojav, ki ga je narava namenila kot zaščito kože sluhovodov pred okužbami, ki so dokaj pogoste tudi pri otrocih, in ne umazanija. Ušesno maslo nenehno nastaja in se zato tudi izloča skozi sluhovod. Z lahkoto ga boste očistili z vodo, in sicer tako, da na prst daste mehko vlažno krpo in z njo zbrišete tako daleč, kolikor seže prst.

Notranjosti sluhovoda ne smemo čistiti, zlasti ne z "biba" palčicami. Sluhovod je preozek za takšno palčico, zato bi pri čiščenju večino masla potisnili globlje v sluhovod, ker pa je palčka vendarle porumenela, bi dobili vtis "uspešnega" čiščenje. Rumeno maslo je znak, da je uho zdravo. Če opazite, da se je barva ušesnega masla spremenila, morate biti pozorni in se posvetovati s pediatrom ali celo z otorinolaringologom. Spremenjena barva masla govori o vnetju kože sluhovoda ali celo o vnetju srednjega ušesa. Akutno vnetje srednjega ušesa vedno spremlja huda bolečina v ušesih, ki je seveda bolj alarmantno opozorilo. Pri otrocih se pogosto pojavijo izlivi v srednjem ušesu, pri katerih lahko pride do izcedka, čeprav otrok ne čuti bolečine v ušesih.

Več ušesnega masla lahko nastaja tudi zaradi vpliva šamponov za kopanje in umivanje las. Maslo se izloča samo in ga očistite, kot sem že opisal. Kadar sumite, da je sluhovod iz kateregakoli razloga zadelan z maslom, je najbolje, da se posvetujete s specialistom za bolezni ušesa, nosu in grla, ki se bo odločil za primeren način čiščenja. Izpiranje ušes je namreč eden od načinov, kako odstraniti maslo iz sluhovodov. Čiščenje ušesnega masla ni povsem preprost postopek, zato ga je treba opraviti pod zdravnikovim nadzorom. Za to so nujni poznavanje oblike in poteka sluhovoda ter seveda ustrezni instrumenti.

Lepo vas pozdravljam!

 Peter Belšak, dr. med.

Neaktiven

Peter Belšak, dr. med.

Prehlad, gripa in bakterijska vnetja

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.