Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Predrakave spremembe materničnega vratu in konizacija


Vprašanje:

Pozdravljeni, pred mesecem dni sem dobila diagnozo PAP 4 in po kolposkopiji CIN II. Naročena sem na konizacijo. Na odvzem brisa hodim redno vsako leto in še pred enim letom je bil bris PAP negativen. Moja vprašanja so naslednja: 1.) Kako je možno, da se takšna stopnja predrakavih sprememb pojavi v enem letu? Ali te spremembe povzročajo izključno HPV-virusi ali so možni še kakšni drugi dejavniki? 2.) Ali obstajajo primeri, da se predrakave spremembe te stopnje tudi same pozdravijo, brez posega? 3.) Kako pri konizaciji določijo, koliko tkiva morajo odstraniti? 4.) Ali je priporočljivo, da se po konizaciji cepim? Kako se da preprečiti, da bi virusi HPV še naprej povzročali škodljive spremembe? Za odgovore se vam vnaprej najlepše zahvaljujem.

Odgovor:

Pozdravljeni,

našteli ste več vprašanj, zato po vrsti:

1.) Čeprav zelo redko, pa je mogoče, da se tudi zmerno huda predrakava sprememba (CIN 2) razvije v enem letu. Te spremembe povzročajo virusi HPV, vendar pa okužba pri večini okuženih (80 %) spontano izzveni. Oslabelost imunskega sistema, kajenje, dolgotrajna uporaba kontracepcijskih tablet lahko povzroči nastanek kronične okužbe, ki je lahko nevarna.
2.) Hujše so predrakave spremembe, redkeje spontano izginejo, a vseeno je to mogoče. Ker pa bi bilo tvegano čakati, kaj se bo zgodilo, se pri spremembi CIN 2 ali CIN 3 odločamo za konizacijo.
3.) Pred konizacijo je vedno opravljena tudi kolposkopija in operater ve, kje sumljive spremembe so.
4.) Po konizaciji Vam lahko cepljenje koristi, kolikšna pa bo ta korist za Vas, je nemogoče napovedati.
S konizacijo v večini primerov izrežemo tudi področje, kjer je okužba, zato so po konizaciji najpogosteje tudi testi HPV negativni. Čim bolj zdravo življenje, ki krepi odpornost organizma, so splošni, a zelo koristni ukrepi.

Lep pozdrav in vso srečo! 
prof. dr.  Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med.

Neaktiven

prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med.

HPV in rak materničnega vratu

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.