Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ali je možno zobato črto izločiti z blatom?


Vprašanje:

Pozdravljeni! Kot otrok sem imela velike težave z zaprtostjo. Ne vem, ali je bila kriva prehrana ali kaj, vem samo to, da se zelo živo spomnim bolečin in ur, ki sem jih preživela na straniščnu ... Sedaj  se mi je to po 20 letih ponovilo. Ni trajalo dolgo, ker sem vzela zeliščna odvajala. Zelo sem se ustrašila, da se ne bi spet to ponavljalo. Prebrala sem kar nekaj člankov o hemoroidih in sem se zelo ustrašila, da tudi mene čaka kaj takega. Ne vem veliko o tem, se pa spomnim, da sem prebrala, da zunanje in notranje hemoroide loči zobata črta. Ali je možno to zobato črto izločiti z izločki??? V nekem članku sem zvedela za to zobato črto in se takoj ustrašila, ker sem pred mesecem, ko sem bila na stranišču, videla nekaj takega na papirju, ko sem opravila veliko potrebo. Ali je možno, da sem izločila zobato črto? Ali imam to črto, čeprav nimam hemoroidov? Prosila bi vas, če mi lahko napišete kaj več o notranjih in zunanjih hemoroidih ter o zobati črti. Nič ne vem o tej bolezni, kako jo dobiš, se je znebiš ... Najlepša hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani!
Predlagam, da si preberete moje prejšne odgovore, ker sem o tem že veliko pisal. Zobata črta ni tak strah, kot ga opisujete, je le naravni prehod med kožo in sluznico, ki je valovit, tako da nastanejo zobčki, ki jih vidimo. Nikakor to ni tak bav bav, kot ga opisujete vi. Tudi izločiti ga ne moremo, ker je pač del zadnjika, se pa zares dogaja, da včasih zobčki v tej črti otečejo, posebej tam, kjer pride do razpoke. Takrat bolniki ponavadi tudi čutijo bolečino.

Hemoroidi so žilne blazinice. Tiste, ki so globlje v črevesu, so pokrite s sluznico, tiste zunaj zobate črte pa z nežno kožno povrhnjico. Zunanji se običajno vnamejo tako, da čutimo nenadoma nastalo zatrdlino. Tu najbolje pomagamo takoj z manjšim operativnim posegom. Notranji vozli pa so različnih stopenj - od malo povečanih in vnetih, do zelo povečanih in izpadajočih. Obstajajo različni načini zdravljenja (mazila, svečke, podvezave vozlov). Pri izpadajočih vozlih pa je treba misliti na operacijo. Upam, da sem vam v glavnem odgovoril.
Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.